Αλβανίδες της τρίτης ηλικίας στη Μονή Αγίου Βλασίου Δυρραχίου
Του π. Ηλία Μάκου
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ορθοδόξων Γυναικών Τιράνων " Διάδοση της Αγάπης" και με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Ιωάννου, προσκύνησαν στη Μονή Αγίου Βλασίου Αλβανίας, δημιούργημα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, Αλβανίδες της τρίτης ηλικίας. Μάλιστα εντός της Μονής λειτουργεί και Γηροκομείο Γυναικών.
Η δραστηριότητα είχε ως στόχο, και επιτεύχθηκε απολύτως, να υπάρξει μια ξεχωριστή ημέρα για τις μητέρες και να νιώσουν την αγάπη και την φροντίδα της Ορθόδοξης Κοινότητας.
Ξεναγήθηκαν στους χώρους της Μονής από την μοναχή Ρακέλα, παρατέθηκε γεύμα αγάπης και αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος ο Χριστιανισμός έδωσε στη γυναίκα τη θέση που της ανήκει.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη διδασκαλία ο άνδρας και η γυναίκα είναι πλάσματα του Τριαδικού Θεού, έχουν την ίδια φύση και ουσία και είναι πρόσωπα και οι δύο, που ο Θεός τους έδωσε λογικό, συνείδηση, βούληση, ελευθερία.
Και το σπουδαιότερο προσέφερε και στους δύο την δυνατότητα να πετύχουν το «καθ’ ομοίωσιν Θεού», να μοιάσουν δηλ. όσο είναι δυνατό με τον Θεό.
Ισότητα βέβαια δεν σημαίνει πλήρη ταύτιση πάντων και κυρίως μια ισοπεδωτική εξομοίωση, αφού οι άνθρωποι διαφέρουμε στα χαρίσματα, στο χαρακτήρα κ.λπ.
Ισότητα σημαίνει νάμαστε ίσοι απέναντι στο Θεό, τους νόμους, να έχουμε τις δυνατότητες διεκδίκησης επί ίσοις όροις μιας θέσης.
Από πνευματική άποψη η ισότητα άνδρα και γυναίκας δεν είναι αποκλειστική υπόθεση διατάξεων.
Βασίζεται πάνω στο σεβασμό και την αναγνώριση του ενός προς τον άλλο. Διαφορετικά είναι σαν να κτίζεται παλάτι πάνω στην άμμο, που είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει, γιατί θα προβάλλεται ο προσωπικός εγωισμός περί ανωτερότητας του ενός έναντι του άλλου.
Η αληθινή ισότητα προϋποθέτει ταπείνωση, αγάπη και αλληλοπεριχώρηση.
Όχι με την κοσμική τους έννοια, αλλά ως αποτέλεσμα χριστιανικού φρονήματος και χριστιανικής ζωής.
Η ισότητα ως χριστιανική αξία καταξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη και θεμελιώνει την ηθική συνείδηση, σ’ ένα κόσμο που βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας και γενικότερα τον κοινωνικό αποκλεισμό.