Η νεκρώσιμη ακολουθία του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ανδρέα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, από τις 9 π.μ. θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, της Δευτέρας 7 Απριλίου στον προσκυνηματικό ναό του Αγίου Κοσμά Κόνιτσας, ενώ θα ακολουθήσει η ταφή του στο Μοναστήρι της Γκούρας, στο Αηδονοχώρι της Κόνιτσας. Το ανακαίνισε ο ίδιος και διατύπωσε την επιθυμία, όσο ζούσε, να ταφεί εκεί.
Τα θερμά του συλλυπητήρια για την εκδημία του Μητροπολίτου Ανδρέα εξέφρασε ο Ηπειρώτης πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων/νος Τασούλας, τονίζοντας ότι "η μνήμη και το έργο του δεν θα πάψουν να συνοδεύουν ιδιαίτερα όσους από εμάς τον ζήσαμε. Έργο τριών δεκαετιών στην παραμεθόριο αγαπημένη του επαρχία Πωγωνίου και Κονίτσης, αλλά και δυναμική και αδιάκοπη συμπαράσταση προς την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, με τη διαρκή εκ μέρους του αγωνία και την κινητοποίηση όλων μας για την προστασία των δικαιωμάτων «των παιδιών του, των βορειοηπειρωτών», όπως πατρικά τους αποκαλούσε. Η μνήμη γι’ αυτό το πλούσιο έργο του, το ποιμαντικό, το κοινωνικό, το πατριωτικό και το πνευματικό, θα συνεχίσει να παραδειγματίζει και να δεσμεύει για τη συνέχισή του".
"Ήπιος ως χαρακτήρας, καταδεκτικός, συμπονετικός, θεματοφύλακας της Ορθόδοξης πίστης και των παραδόσεων. Ταυτόχρονα ήταν δυναμικός αγωνιστής για τα δίκαια του Ελληνισμού και για την άρση κάθε αδικίας που βίωνε η ακριτική μητρόπολή του", αναφέρει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Και προσθέτει: "Τον διακατείχε μόνιμα μια αγωνία: Να μην ερημώσουν τα χωριά, να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους ιστορικά μοναστήρια και ναοί. Συνεργαστήκαμε για τη διάσωση, ανάδειξη αρκετών από αυτά, δεν προλάβαμε ωστόσο να διαμορφώσουμε το Μουσείο, στο οποίο ήθελε να συγκεντρώσει όσα διασώθηκαν από τις επιδρομές εκκλησιαστικά κειμήλια. Είναι ένα έργο που του το «χρωστάμε» και θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να το προχωρήσουμε".
Καταλήγει ο κ. Καχριμάνης, λέογοντας: "Ο μακαριστός Ανδρέας, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπισε ζητήματα υγείας, που δεν του έκαμψαν το φρόνημα και το θρησκευτικό ζήλο, τον επηρέασαν όμως σε διοικητικής φύσεως ζητήματα και σε επιλογές που τον «τραυμάτισαν», αλλά δεν μπορούν να «σκιάσουν» τη συνολική ιερατική του πορεία.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστα Καψάλης, ο οποίος κήρυξε την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας ως ημέρα πένθους για το δήμο Πωγωνίου και δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι "η παρουσία του υπήρξε φωτεινός φάρος, με τις αξίες του να αποπνέουν αφοσίωση στον Χριστό, στην πατρίδα και στους ανθρώπους. Η αλληλεγγύη του στους συμπολίτες του, η στήριξή του στους αδύναμους και η αγάπη του για την ειρηνική συνύπαρξη όλων μας, τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση".
Και ο δήμος Κόνιτσας κήρυξε την 7η Απριλίου ως ημέρα πένθους και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.
Η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα υπογραμμίζει ότι "η φωνή του, στοιχούσα στο εθναρχικό παράδειγμα σημαντικών εκκλησιαστικών μορφών της σύγχρονης ιστορίας, υψωνόταν πάντοτε δυναμική για να καταγγείλει τους διωγμούς, την παραβίαση των εθνικών δικαίων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αδελφών μας, τον ανθελληνισμό του αλβανικού κατεστημένου αλλά και την αδιάφορη, δυστυχώς, συχνά στάση της ελληνικής πολιτείας".