Έκλαψε η οικουμένη για τον άγγελο της Αλβανίας Αναστάσιο (ΦΩΤΟ)

Του π. Ηλία Μάκου 

Βαθιά ήταν η υπόκλιση καρδιάς, την ώρα της κηδείας και της ταφής του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, πλήθους λαού και εκκλησιαστικών και πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων, που συγκεντρώθηκαν στο ναό "Ανάσταση" των Τιράνων, αλλά και αμέτρητων ανθρώπων διεθνώς (έστω και αν δεν βρίσκονταν εκεί) μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής του, που δεν είχε κανένα όριο και κανένα όρο. 

Επικηδείους λόγους εκφώνησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο συντονιστής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Επίσκοπος Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ  και η ανιψιά του αλησμόνητου Αναστασίου Ρωξάνη Γιαννουλάτου, που εστίασαν όλοι στην αμέτρητη και αδιάκριτη αγάπη του.

* Ο κ. Βαρθολομαίος ξεκαθάρισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι αναντικατάστατος, ωστόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιβάλλει με πολλή αγάπη το διάδοχό του. Τον χαρακτήρισε μεγάλο στύλο της Ορθοδοξίας, ο οποίος διέγραψε μια λαμπρή εκκλησιαστική διακονία και πορεία. Τόνισε, ακόμη, ότι η πορεία του δεν υπήρξε ανέφελη, αλλά διένοιξε διεξόδους, εκεί, που φαινόταν αδιέξοδο". 

* Ήταν άνθρωπος ανοιχτών οριζόντων είπε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, επισημαίνοντας:   "Όσο περνά ο χρόνος τόσο γίνεται ξεκάθαρο για μας το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Πολλές φορές διερωτώμαι πώς μπόρεσε να εκτελέσει ένα έργο τέτοιων διαστάσεων και η απάντηση είναι η ακλόνητη πίστη στο Θεό. Το έργο του θα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα έμπνευσης για τις επόμενες γενιές".

* Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφού υπογράμμισε, χρησιμοποιώντας παλαιότερες αναφορές του Αναστασίου, ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας πρέπει να είναι Αλβανικής καταγωγής,  σημείωσε ότι ο Αναστάσιος ανθρώπινα και πνευματικά ήταν πλήρης.  Σε όσους εντός της Αλβανίας τον αμφισβήτησαν ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την αυθεντικότητά του και τη συμβολή του στο διαθρησκευτικό διάλογο, αλλά και στη συνεργασία των λαών της Ελλάδας και της Αλβανίας. Και κατέληξε: "Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι περιουσία της Ορθοδοξίας της Αλβανίας. Τον αποχαιρετούμε ως Αναστάσιο της Αλβανίας". 

* "Τολμούμε να ελπίζουμε” στις τρεις αυτές λέξεις του συνοψίζεται, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης,   η ζωή και η δράση του Αναστασίου. "Γιατί ακριβώς η τόλμη και η ελπίδα» υπογράμμισε  ήταν οι δύο πυξίδες που πάντα οδηγούσαν τον Αναστάσιο σε αυτή την θαυμαστή διαδρομή του. Μια διαδρομή σταθερά δίπλα στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του. Πότε ως ταπεινός ιεραπόστολος στην Αφρική των πεινασμένων παιδιών. Πότε ως αθόρυβος συμπαραστάτης των φοιτητών στην Ελλάδα της δικτατορίας. Και βέβαια ως μέγας αναστηλωτής και επίμονος πρωτεργάτης της Ορθοδοξίας στην Αλβανία".   Και συμπλήρωσε: "Θα μπορούσε λοιπόν δίκαια να αποκληθεί και ο διπλωμάτης της αγάπης σε μια αποστολή μάλιστα, την οποία ο ίδιος υπηρέτησε με μέτρο και επίγνωση. Όμως ταυτόχρονα και με έναν ανυποχώρητο δυναμισμό". Κατέληξε, λέγοντας, πως "ως ποιμένας έχτισε εκκλησίες ενώ ως ταγός οικοδόμησε γέφυρες συνεργασίας μεταξύ λαών και θρησκειών. Έδειξε έτσι πως μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και αυθεντικά Έλληνας αλλά και οικουμενικός. Είθε το παράδειγμά του να συνεχίσει να μας εμπνέει και το έργο του να βρει ισάξιους συνεχιστές. Τον αποχαιρετώ με το δικό του κάλεσμα με το οποίο και ξεκίνησα: Τολμούμε να ελπίζουμε". 

*Ο Επίσκοπος Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ  επεσήμανε ότι «τα έργα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου παραμένουν μια ισχυρή πηγή έμπνευσης, ενθαρρύνοντας τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο να υπερβούν τους διαχωρισμούς, να προάγουν την αμοιβαία κατανόηση και να είναι σημάδι ενότητας σε αυτόν τον διχασμένο κόσμο»

*Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια και η παρουσία της ανιψιάς του Ρωξάνης Γιαννουλάτου, ως εκπροσώπου της βιολογικής οικογένειάς του.  Τόνισε συγκινημένη: "Αγάπησε τον Θεό της Αγάπης και η αγάπη δεν διακρίνει φυλές, θρησκείες, γλώσσες, συγγενείς.  Αγάπησε την Αλβανία, τη χώρα, που έγινε η δεύτερη πατρίδα του. Αυτή είναι η ζωή του Αναστασίου, αγάπη, προσφορά, δικαιοσύνη, αλήθεια, ταπεινοφροσύνη, αγώνας θάρρος,  ελπίδα".  

Της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, συμπροσευχομένων των Πατριαρχών Αλεξανδρείας Θεόδώρου, του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, του Πατριάρχου Βουλγαρίας Δανιήλ, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κ. ά.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος,   Έλληνες και Αλβανοί υπουργοί κ. ά.

Αφού έγινε περιφορά του φέρετρου περιμετρικά του ναού της Αναστάσεως, ο Αναστάσιος τάφηκε σε ειδική κρύπτη κάτω από το Ιερό Βήμα του ναού της "Ανάστασης", όπως ήταν η επιθυμία του. 

Οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας διατράνωσαν ότι παρ’ ότι ορφάνεψαν πνευματικά, δεν αισθάνονται αρφανεμένοι. Έχουν πατέρα, τον Αναστάσιο από τους ουρανούς. Αντικρίζουν το μέλλον και το διακρίνουν φωτεινό, κάτω από την ουράνια πνοή του.