Συναγερμός έχει σημάνει στον κτηνοτροφικό κόσμο και της Θεσπρωτίας, λόγω των κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία και τελευταία σε κτηνοτροφική μονάδα της ορεινής Κορινθίας.
Οι Αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο το πλήγμα είναι μεγάλο για την κτηνοτροφία.
Στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί κρούσματα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, όμως μεγάλο στοίχημα παραμένει η αποφυγή της διασποράς της νόσου και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των κρουσμάτων σε περιοχές της Θεσσαλίας, τέθηκαν σε επιφυλακή και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Ηπείρου, καλώντας τους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεως αιγοπροβάτων να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές.
Μέχρι στιγμής η Ήπειρος παραμένει «καθαρή», όμως έκδηλη είναι η ανησυχία στον κτηνοτροφικό κόσμο, ο οποίος αποφεύγει τα «πάρε – δώσε» με τις επίμαχες περιοχές!
Απαιτείται προσοχή!
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:
Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων, που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις, στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.
Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.
Περιορισμός των επισκεπτών που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.
Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των επισκεπτών που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες (χρόνος ανώτατης επώασης της νόσου, δηλαδή που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αυτής) και χώρος απομόνωσης των ζώων που νοσούν
Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται, όπως και εργαλείων, εξοπλισμού (να μην προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις).
Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων.
Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.]
Απεντόμωση, μυοκτονία, καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών.
Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.
Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και στα τηλέφωνα:
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Άρτας: 2681364451, 64447
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Θεσπρωτίας: 2665360142, 60191
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ιωαννίνων: 2651360148, 60152
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Πρέβεζας: 2682028093, 24342
Θανάτωση ζώων
Πάντως, μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων) σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, «τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».
Και πρόσθεσε πως «για να πετύχουν τα μέτρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός των δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την μονάδα που εντοπίστηκε το κρούσμα, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Συμπτώματα - μετάδοση
Τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.
Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται τόσο άμεσα με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα), όσο και έμμεσα με τις μολυσμένες ζωοτροφές, τα μηχανήματα και τα μέσα μεταφοράς των ζώων.