Οι ακτές της Ηπείρου καθαρές και πιο φτηνές! Του Κώστα Αγόρη

Εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών και χαλάρωσης επέλεξαν οι Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και γενικά για το φετινό καλοκαίρι, καθώς η ακρίβεια και γενικότερα οι αυξήσεις στις τιμές δεν αφήνουν περιθώρια για… περιττές σπατάλες.

Αυτό ευνόησε και ευνοεί  τα παράλια της Ηπείρου που αφενός είναι πια εύκολα προσβάσιμα με αυτοκίνητο, αφετέρου παραμένουν φθηνότερα σε σχέση με τα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τόσο στη διαμονή όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά και το μοναδικό φυσικό τους περιβάλλον. 

Τα πιο «σφιχτά» φέτος οικονομικά έσπρωξαν τους Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε λιγότερο κοσμικούς προορισμούς του εσωτερικού, περιορίζοντας τις εξορμήσεις εκτός συνόρων που συνήθιζαν παλιότερα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που στις τρεις ημέρες «κόλλησαν» ακόμα ένα ή και δύο 24ωρα άδειας αυξάνοντας τις ημέρες ανάπαυλας. 

Σύμφωνα με στοιχεία από τις πτήσεις της Aegean αυτό το τριήμερο  πρωταγωνίστησαν ελληνικοί προορισμοί, και κυρίως τα νησιά, ενώ την προτίμηση των ταξιδιωτών κερδίζουν και οι λεγόμενοι προορισμοί «outsiders», στους οποίους μπορεί κανείς να κατατάξει και την Ήπειρο. .

Ευνοεί την Ήπειρο

Η στροφή αυτή των εγχώριων παραθεριστών ευνοεί την περιοχή μας και κυρίως τα παράλια Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Η πρόσβαση από αέρος δεν διαφέρει πολύ σε σχέση με εκείνη προς τα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, το οδικό ταξίδι προς την Ήπειρο είναι αρκετά φθηνότερο σε σχέση με εκείνο που απαιτεί πλοίο και αυτό αποτελεί ένα καλό κίνητρο για να έρθει κανείς εδώ για τριήμερο ή για τις θερινές του διακοπές. 

Ενδεικτικά, το ταξίδι από την Αθήνα στην Πρέβεζα διαρκεί τρεις ώρες και 40 λεπτά περίπου και το κόστος των διοδίων είναι 37,4 ευρώ. Από Αθήνα έως Ηγουμενίτσα διαρκεί σχεδόν πέντε ώρες και τα διόδια αγγίζουν τα 43,7 ευρώ. Οι Θεσσαλονικείς πάλι για να μεταβούν στη Θεσπρωτία, διανύουν μικρότερη απόσταση. Το ταξίδι κρατάει τρεις ώρες και 20 λεπτά και τα διόδια κοστίζουν σχεδόν 11 ευρώ. Από τη συμπρωτεύουσα ως την Πρέβεζα η διάρκεια του ταξιδιού είναι τέσσερις ώρες και το κόστος των διοδίων 11,50 ευρώ περίπου. 

 Καθαρά και πιο φτηνά!

Δεν είναι όμως μόνο το κόστος του ταξιδιού που μετράει για να επιλέξει κανείς τα παράλια της Ηπείρου για καλοκαιρινή εξόρμηση. Οι ακτές μας φημίζονται για τα πεντακάθαρα νερά τους και την άνεση που προσφέρουν στους παραθεριστές λόγω της μεγάλης τους έκτασης. 

Σε πολλές απ’ αυτές κυματίζουν εξάλλου «Γαλάζιες Σημαίες», ενώ όλες σχεδόν είναι οργανωμένες. Οι πιο δημοφιλείς μάλιστα διαθέτουν ναυαγοσώστες, ράμπες για ΑμεΑ και άλλες ανέσεις όπως ντους, αποδυτήρια κλπ. Όσο για τις τιμές, παρόλο που αυτές «τσίμπησαν» φέτος, τα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας παραμένουν πιο φτηνά από τις ακτές νησιών όπως η Μύκονος, η Σύρος, η Πάρος, η Κρήτη, η Ρόδος, αλλά και από εκείνες νησιών του Ιονίου όπως η Κέρκυρα και η Λευκάδα. Οι διαφορές τιμών εντοπίζονται τόσο στη διαμονή που φέτος ακρίβυνε γενικά, όμως στην Ήπειρο οι αυξήσεις είναι μικρότερες σε σχέση με τα νησιά, όσο και στο φαγητό, τον καφέ, την ενοικίαση ξαπλώστρας και ομπρέλας κλπ.. Όσον αφορά σε αυτό το τελευταίο, οι ακτές της Πρέβεζας είναι αρκετά πιο φτηνές από εκείνες της Πάργας και των Συβότων.

Κοντινές εξορμήσεις

Προς τα κοντινά παράλια έσπευσαν και οι Γιαννιώτες εξοδούχοι του τριημέρου, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που έκαναν εξόρμηση σε πιο μακρινούς προορισμούς, κυρίως λόγω του οικονομικού. Εξάλλου, αρκετοί διαθέτουν εξοχικά σπίτια σε κοντινές περιοχές όπως το Κανάλι, η Ηγουμενίτσα και η Πλαταριά, τα οποία είχαν ήδη φροντίσει να ετοιμάσουν με αφορμή την πρώτη μεγάλη εξόρμηση του φετινού καλοκαιριού. 

Υπάρχουν δε αρκετοί οι οποίοι διαθέτουν τροχόσπιτο μόνιμα εγκατεστημένο σε κάποιο από τα κάμπινγκ που λειτουργούν στα παράλια, τα οποία έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους για τη θερινή σεζόν. Πρόκειται για χώρους που διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και προσφέρουν πιο φτηνές διακοπές.

Την έξοδο των Ηπειρωτών από τα αστικά κέντρα προς τα παράλια αλλά και τα ορεινά χωριά βοήθησε και ο καιρός, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι και μέσα στο τριήμερο η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες.