Ιδρύεται Σχολή Αργυροτεχνίας...

Θα ιδρυθεί Σχολή Αργυροτεχνίας στα Γιάννινα, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου  της πόλης και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Παράλληλα και στο πλαίσιο της διεθνούς ανάδειξης της αργυροτεχνίας, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια να ενταχτεί η ξεχωριστή αυτή τέχνη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Μάλιστα σε πανηγυρική εκδήλωση έγινε και η επίδοση του πιστοποιητικού εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μπέγκας τόνισε ότι«είμαι βέβαιος ότι με τη συνεχή υποστήριξή μας, η αργυροτεχνία στα Γιάννενα θα συνεχίσει να ακμάζει και να αναδεικνύει το πλούσιο πολιτιστικό μας παρελθόν και το δυναμικό μας μέλλον», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Θ. Μπέγκας.

Ακόμη ανέφερε ότι η Αργυροτεχνία, με την εξαιρετική τεχνοτροπία και την καλλιτεχνική της αξία, αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα του πολιτισμού και της παράδοσής μας, ενώ ειδικά στα Γιάννενα, διαδραματίζει διαχρονικά καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της παράδοσης και στη δημιουργία μιας ζωντανής και δυναμικής κοινότητας.

«Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε και να προωθήσουμε αυτόν τον σημαντικό κλάδο της τοπικής οικονομίας, προσφέροντας τις κατάλληλες υποστηρικτικές δομές και ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία. Με την ανάπτυξη της αργυροτεχνίας στα Γιάννενα, δεν διατηρούμε μόνο ζωντανή την παράδοσή μας, αλλά δημιουργούμε επίσης νέες ευκαιρίες απασχόλησης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Θ. Μπέγκας. 

Άλλες τοποθετήσεις…

- Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μηνάς Πασχόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η γιαννιώτικη αργυροτεχνία εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και αποτελεί κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού μας».

- Ο Προϊστάμενος του τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννης Δρίνης σημείωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και ειδικά η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, έχουν αποδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη της αργυροτεχνίας στα Γιάννενα.

- Η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Αλεξάνδρα Ράπτη αναφέρθηκε στο μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ και ευχαρίστησε τόσο το Δήμο όσο και όλους τους φορείς για την υποστήριξή τους. «Όλοι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για την ανάδειξη της αργυροτεχνίας», επισήμανε.

- Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΠΑΒΙ Νίκος Γκόλας ευχαρίστησε όλους όσους διαχρονικά στηρίζουν την τέχνη της αργυροτεχνίας στα Γιάννενα και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος από την αναφορά του δημάρχου Ιωαννίνων για τους στόχους της ίδρυσης Σχολής Αργυροτεχνίας, όσο και για την προσπάθεια ένταξής στην στον κατάλογο της Unesco.

- Ο πρόεδρος του Σωματείο Αργυροτεχνών Ιωαννίνων, Κώστας Ζερβός τόνισε ότι στη δική του γενιά η αργυροτεχνία κατάφερε να διατηρηθεί αλλά πλέον ο στόχος είναι, με την βοήθεια όλων, να αναπτυχτεί ακόμα περισσότερο.

- Η εκπρόσωπος της ΔΥΠΑ Ηπείρου, Μαρία Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η ΔΥΠΑ αποφάσισε και κατάφερε να λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια Σχολή Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα, στηρίζοντας κι αυτή στην πράξη την παραδοσιακή μας τέχνη.