Συγκλονιστική εμπειρία το προσκύνημα μαθητών στα Μετέωρα

Συγκλονιστική εμπειρία το προσκύνημα στα Μετέωρα μαθητών από το Αργυρόκαστρο

Του π. Ηλία Μάκου


Στα Μετέωρα βρέθηκαν πρόσφατα  μαθητές, μαζί με εκπαιδευτικούς, από το Αργυρόκαστρο. Πρόκειται για τους μαθητές του Εννιάχρονου Σχολείου και του Λυκείου "Πνοή Αγάπης" της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. 

Όπως αναφέρουν μαθητές/τριες η εμπειρία ήταν συγκλονιστική, "καθώς οι απότομοι βράχοι, που είναι σαν να κρέμονται από τον ουρανό με τα γραφικά μοναστήρια μάς μάγεψαν με την ομορφιά τους!".

Ακόμη επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα, όπου εκτίθενται  σπάνια είδη ζώων και φυτών.

Τα παιδιά από το Αργυρόκαστρο έδειξαν ότι διψά για την αλήθεια η ψυχή τους και πως γνωρίζουν ότι για να ξεπεράσουν το άγχος της καθημερινότητας και να βρουν τη θέση, που τους αξίζει, μέσα στην κοινωνία, που καταμαστίζεται από πολλά και ποικίλα προβλήματα, αλλά και τον ασφαλή λιμένα στην πολυκύμαντη θάλασσα της ζωής,  μόνο ο δρόμος της Ορθόδοξης πίστης τους απομένει.

Στα Μετέωρα θαύμαζαν την αρχιτεκτονική των Μονών και  και τα πολλά κειμήλια και η όλη ατμόσφαιρα τους συνεπήρε. Γέμισε τις καρδιές τους με φως και έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις στο μυστήριο της ζωής. 

Αντίκρισαν τα πρόσωπα των μοναχών κι ένιωσαν να πραγματοποιείται μέσα τους μια αλλαγή. 

Και αποχωρώντας ένιωσαν ότι οφείλουν να γίνουν δένδρα σκιερά ολάνθιστα και από καρπό γεμάτα. Και μπροστά στη θέλησή τους να κοπάζει ο σάλος του κακού και τα εμπόδια, όπως ακριβώς το κύμα στ' ακρογιάλι σπάζει αφροντυμένο, ταπεινό. 

Κλείσανε μέσα στην καρδιά τους τα Μετέωρα , αλλά και το μήνυμα ότι ο Χριστός μας, μόνο ο Χριστός, μας προμηθεύει τ' άφθαρτο και άυλο υλικό της αγάπης.

Για την ακατάλυτη αγάπη, που μας έφερε ο Χριστός και ξεπερνάει σ' αξία την επιστήμη και τη γνώση, τον πλούτο και την ηδονή, τη δόξα, το κάθε καλό κι όμορφο του κόσμου τούτου, μιλούν και τα Μετέωρα.