Σύντομα θα παραδοθούν εκσυγχρονισμένα στους πολίτες τα ιαματικά λουτρά Αμαράντου, Καβασίλων και Πρέβεζας.
Όμως εικόνα πλήρους εγκατάλειψης εμφανίζουν τα λασπόλουτρα Σαγιάδας. Είχαν δημιουργηθεί, από τον τότε δήμαρχο του τ. δήμου Σαγιάδας Βαγγέλη Μάστορα.
Ο κ. Μάστορας εμπνεύστηκε και οραματίστηκε το έργο αυτό, και κοπίασε και πάλεψε και διεκδίκησε, αντιλαμβανόμενος τη χρησιμότητά του, την υλοποίησή του, με σκοπό να αναπτυχθεί τουριστικά και οικονομικά όχι μόνο η περιοχή της Σαγιάδας, αλλά και ολόκληρη η Θεσπρωτία.
Και τα λουτρά, που είναι πιστοποιημένα από το υπουργείο Υγείας, λειτούργησαν δωρεάν με μεγάλη επιτυχία, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε συνέχεια και παραμένουν ανενεργά, με συνέπεια οι κατασκευές να ερημώσουν και να φθαρούν.
Θα ήταν ωφέλιμο για το νομό Θεσπρωτίας, να αξιοποιηθούν τα λασπόλουτρα της Σαγιάδας, γιατί θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
Αυτό, που πρέπει να προωθηθεί είναι η αναγνώρισή τους από τον ΕΟΤ ως πηλοθεραπευτηρίου και η ένταξή τους στις ιαματικές πηγές.
Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου σημειώνουν ότι χρειάζεται σαφές πρόγραμμα ανάπτυξής τους, βελτίωση της προσβασιμότητας, λειτουργική διασύνδεσής τους με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής και κατά συνέπεια αποτελεσματική ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν.
Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να παίξει η προετοιμασία για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία", στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει η δυνατότητα για τη χαρτογράφηση των αναγκών ανάδειξης και αξιοποίησης του πηλοθεραπευτηρίου, καθώς και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.
Άλλος βασικός παράγοντας είναι ο τρόπος λειτουργίας τους. Ως σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο αναφέρεται η ενοικίασή τους από το δήμο σε ιδιώτη επενδυτή, μετά από δημοπρασία.
Τα λασπόλουτρα Σαγιάδας λειτούργησαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010. Η σχετική ανακοίνωση έλεγε: "Σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη 1η Ιουλίου μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν τα Ιαματικά Λουτρά (Πηλοθεραπεία) στην παραλία Σαγιάδας καθημερινά και σαββατοκύριακο από ώρας 08:00 έως 20:00. Το πηλοθεραπευτήριο είναι στελεχωμένο με γιατρούς. Είσοδος δωρεάν. Το Κέντρο Πηλοθεραπείας (λασπόλουτρα) της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, λειτουργεί στην παραλία της Σαγιάδας, σ' ένα ειδυλλιακό χώρο, δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την Ηγουμενίτσα και 86 από τα Ιωάννινα. Λειτουργεί καθημερινά, παρουσία Ιατρού και οργανωμένου Ιατρείου".
Η λάσπη του βάλτου της Σαγιάδας με τις ευεργετικές της ιδιότητες, έχει χαρακτηριστεί και επισήμως τα τελευταία χρόνια, με την σφραγίδα του υπουργείου υγείας, θεραπευτικός πηλός.
Μελέτη του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε γίνει παλαιότερα για τον πηλό της Σαγιάδας με ευθύνη του καθηγητή Μήτρακα Μανασσή.
Και στην επιστημονική αυτή εργασία με τον τίτλο: «Μελέτη προσδιορισμού φυσικοχημικών χαρακτηριστικών πηλού Σαγιάδας Θεσπρωτίας», αξιολογήθηκε αυτός ως θεραπευτικός. Μεταξύ άλλων σημειωνόταν στη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ο πηλός είναι ζελατινώδης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, παρουσιάζει ομοιογένεια, καλή πλαστικότητα και άριστη συνάφεια με την επιδερμίδα, στοιχεία που τον καθιστούν έτοιμο για εφαρμογή. Κατά την εφαρμογή δημιουργεί τοπική υπεραιμία, καθώς επίσης άριστη καθαριότητα και τρυφερή αφή της επιδερμίδας»…
«Το μαύρο χρώμα του πηλού αυτού οφείλεται σε θειούχα άλατα, τα οποία αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό συστατικό του»….
« Τα θειούχα ιόντα τεκμηριώνουν τη διαπιστωμένη αγγειοδυναμική δράση του πηλού, η οποία, σε συνδυασμό με τη θερμική δράση, θεραπεύει μυοσκελετικές ασθένειες»….
«Η αγγειοδυναμική δράση του πηλού, σε συνδυασμό με την εξουδετέρωση και απορρόφηση των όξινων συστατικών της υψηλής C.E.C., τον καθιστούν άριστο καλλυντικό υλικό (καθαρισμό προσώπου)»….
Ο πηλός της Σαγιάδας έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, πιστοποιημένες μάλιστα από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του πηλού στο βάλτο της Σαγιάδας, που τον διαφοροποιούν από μία κοινή ζεστή λάσπη, αποκτώνται κατά τα διάρκεια μιας αργής και σύνθετης διεργασίας, η οποία ονομάζεται ωρίμανση.
Αυτή διαρκεί μία μεγάλη περίοδο, η οποία κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως ένα έτος.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα μεταλλικά ιόντα διέρχονται στο σώμα μέσα από την επιδερμίδα.
Το δέρμα είναι ένα βασικό όργανο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού.
Η υψηλή θερμοκρασία των πηλών (30-35οC) βοηθά στην καλύτερη πρόσληψη των στοιχείων.
Ο πηλός προσφέρει θεραπευτική δράση σε ανθρώπους που πάσχουν από δερματολογικές ασθένειες, ρευματικά νοσήματα όπως οστεοαθρίτιδα(εκφυλιστική αρθροπάθεια), ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, ιννομαλγία και στον χρόνιο πόνο, ως εκδήλωση ρευματικών νοσημάτων.
Ακόμη στο καρδιακό, κυκλοφοριακό και αναπνευστικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ενεργοποίηση ενζύμων και μεταφοράς τους στην κυκλοφορία, στον μεταβολισμό και στη γενική κιναισθησία. Επίσης, έχει ευεργετικά αποτελέσματα ως άριστο συστατικό υλικού καθαρισμού του προσώπου.