Καθηγητές Πανεπιστημίου από την Θεσσαλονίκη στην ιστορική Μονή Πέπελης
Στην ιστορική Μονή της Πέπελης στη Δρόπολη βρέθηκε πρόσφατα μια ομάδα καθηγητών Πανεπιστημίου από τη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χρήστο Αραμπατζή.
Επισκέφθηκαν διάφορους χώρους στην περιοχή Αργυροκάστρου, αλλά το πνευματικό απόσταγμα ήταν στη Μονή της Αγίας Τριάδας Πέπελης, όπου αναπέμφθηκε κοινή προσευχή, τροφοδότρια της ψυχής για τον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. παρουσία του ταπεινού και ευγενούς Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου, αλλά και μαθητών/τριών του 9χρονου Σχολείου και Λυκείου "Πνοή Αγάπης", αλλά και του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου.
Οι καταξιωμένοι και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι γέμισαν τις καρδιές τους με μύρο από τόπο ευλογημένο.
Προσκυνώντας κανείς τα εκκλησιαστικά μνημεία της Μητρόπολης Αργυροκάστρου αντιλαμβάνεται ότι ο θησαυρός της πίστης καταξιώνει τη ζωή, γιατί δεν σε οδηγεί σε ασύδοτες καταστάσεις, αλλά σε κάνει να αποδεχθείς κάποια σωτήρια πράγματα, που έχει ορίσει για τη σωτηρία της ψυχής σου η Ορθοδοξία.
Εκείνα, δηλαδή, που αποδεσμεύουν τον άνθρωπο από τις καταλυτικές δυνάμεις, που φέρει μέσα του και τον ωθούν να αναπτύξει την ύπαρξή του στην τέλεια έκφραση ανθρώπου λυτρωμένου και ικανού να δημιουργήσει έργα αληθινά και μεγάλα.
Οι δυνάμεις οι ισχυρές, που κρύβει μέσα του ο παράγων άνθρωπος, για να μη δαπανηθούν σε μικρές ενέργειες και εκβολές ασήμαντες ή κάποτε και καταστροφικές του ίδιου του εαυτού του, πρέπει να περνούν από ευεργετικά φράγματα για τη ζωή του.
Από τα ηθικά εκείνα φράγματα, που σκοπό τους δεν έχουν να καταδυναστεύσουν την προσωπικότητά του, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά να κατευθύνουν πειθαρχημένα το ψυχικό του δυναμικό προς ενέργειες υψηλές. Να τον βοηθήσουν να δημιουργήσει της ψυχής τον πολιτισμό, που είναι του πολιτισμού η ψυχή.
π. Ηλίας Μάκος