Ο Μητροπολίτης φύτεψε καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα

 ΑΛΒΑΝΙΑ: Ο Μητροπολίτης Αντώνιος φύτεψε καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα  

Του π. Ηλία Μάκου

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν φύτεψε, μαζί με πιστούς,  καρυδιές και  άλλα οπωροφόρα δέντρα, 57 συνολικά,  στο προαύλιο του ναού του Αγίου Αθανασίου της πόλης, με το σύνθημα: "Φύτεψε ένα δέντρο, κάνε τη χώρα σου πράσινη".

Έσκαψε και φύτεψε ο ίδιος, δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα για επαναπροσανατολισμό των σχέσεών μας με τη φύση. Ανέφερε ότι "τέτοιες κοινωνικές πρωτοβουλίες είναι προς το συμφέρον και το όφελος του συνόλου".

Είναι πανθολογούμενο ότι στους καιρούς μας ταλαιπωρούν όλους μας η ακαταστασία και η αναταραχή και η αναστάτωση. Το άγχος, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα για το μέλλον δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε κάθε άνθρωπο και φυγαδεύουν από τη ζωή του τη γαλήνη και την ευτυχία.

Κι ενώ έτσι ζει ο άνθρωπος, η σφοδρή επιθυμία και η δίψα του για έναν καινούργιο κόσμο, στον οποίο η ειρήνη και η χαρά θα κυριαρχούν, γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Αυτή την ειρήνη και την ισορροπία με τον Θεό και το περιβάλλον απεικονίζουν τα δέντρα, που φυτεύτηκαν από το Μητροπολίτη Ελμπασάν Αντώνιο.

Η οικολογική ευαισθησία της  Εκκλησίας της Αλβανίας, που συνάδει με το πνεύμα της Ορθοδοξίας και των Πατέρων, για την προστασία της ίδιας της ζωής μας, είναι μεγάλη και αποδεδειγμένη.

Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν έναν άνεμο αισιοδοξίας για τη διαφύλαξη της φύσης, που τονώνει τις ελπίδες για την ανάσχεση του περιβαλλοντικού θανάτου.

Η ίδια η φύση έχει σημάνει συναγερμό και προειδοποιεί σε πολλούς τομείς.

Η υγεία μας άμεσα σχετίζεται με την κατάσταση του περιβάλλοντος, το οποίο δεν πρέπει να το παζαρεύουμε με χρηματικά οφέλη, αφού οι κίνδυνοι, που το απειλούν, είναι πολλοί και σοβαροί.

Η οικονομική ανάπτυξη και η τεχνολογική πρόοδος αναμφίβολα προσέφεραν ένα υψηλό επίπεδο ζωής.

Ωστόσο προκάλεσαν, λόγω κακών χειρισμών και διάφορων σκοπιμοτήτων, περιβαλλοντική υποβάθμιση και σύγχυση, της οποίας τα αποτελέσματα είναι ολέθρια για τον άνθρωπο και για ολόκληρη την χλωρίδα και την πανίδα.

Η αντιμετώπιση του οικολογικού βρίσκεται στη σωστή τοποθέτησή μας απέναντι στο Θεό και στον άνθρωπο. Χωρίς την τοποθέτηση αυτή κάθε προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Η σχέση μας με το θεό και τον άνθρωπο καθορίζεται και η σχέση μας με τον περιβάλλοντα κόσμο.

Η φύση χωρίς το Θεό γίνεται κόλαση και ο άνθρωπος χωρίς το Θεό χάνει τη φύση…

Η Εκκλησία της Αλβανίας δείχνει ότι από τον έσω άνθρωπο μπορεί να αρχίσει η ανακαίνιση της φύσης. Χρειάζονται θεμέλια και αρχές μιας νέας νοοτροπίας ή κοσμοθεωρίας περί ζωής και φύσης.