Επίθεση δέχθηκε ο μειονοτικός βουλευτής στην Αλβανία Βαγγέλης Ντούλες έξω από τα δικαστήρια των Τιράνων, όπου εκδικαζόταν η αίτηση του Φρέντυ Μπελέρη να του δοθεί άδεια να ορκιστεί δήμαρχος και να αντικατασταθεί η προφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους μετά από οκτώ μήνες προφυλάκισης.
Όπως τονίζει σε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπήή ο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, προσερχόμενος στο δικαστήριο ο Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής της αντιπολίτευσης και μοναδικός βουλευτής της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, βρέθηκε στο στόχαστρο συγκεντρωμένων Αλβανών εθνικιστών. Δέχθηκε προπηλακισμούς, λεκτικές επιθέσεις και κινδύνευσε σοβαρά η σωματική του ακεραιότητα με στόχο να καμφθεί η στήριξή του στον Φρ. Μπελέρη. Σε δηλώσεις του μάλιστα κατήγγειλε ως ηθικό αυτουργό της εναντίον του επίθεσης την αλβανική κυβέρνηση.
Ο ευρωβουλευτής καταλήγει ρωτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι σε γνώση της τα συγκεκριμένα γεγονότα και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την απαράδεκτη επίθεση κατά ενός εκλεγμένου μέλους της Βουλής της Αλβανίας που είναι μία υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
***
Εξάλλου στενά παρακολουθεί η Eυρωπαϊκή Επιτροπή την υπόθεση της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη ζητώντας παράλληλα να διασφαλιστεί η τήρηση της δέουσας διαδικασίας.
Αυτό προκύπτει από απάντηση εκπροσώπου στην ευρωβουλευτή και Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία χαρακτήρισε την περίπτωση Μπελέρη ευρωπαϊκή υπόθεση. Η απάντηση της Κομισιόν δεν ικανοποίησε πάντως την κ. Ασημακοπούλου η οποία δήλωσε πως είναι «εκτός γραμμής» της σχετικής έκθεσης της Ε.Ε..
Οχτώ μήνες φυλακή…
Όπως ανέφερε στην παρέμβασή της η κ. Ασημακοπούλου, με αφορμή το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα δόθηκε δεύτερη αναβολή στην υπόθεση του Φρ. Μπελέρη, αυτός κρατείται προφυλακισμένος εδώ και οκτώ μήνες, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων με το ποσό των 340 ευρώ. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η αναβολή αφορά στο αίτημά του να λάβει περιορισμένη άδεια με σκοπό την ορκωμοσία του, όπως απαιτεί ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και το δικαίωμά του σε μία δίκαιη δίκη που πηγάζει από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Σημείωσε δε πως αυτό ζήτησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, όχι επειδή ο Φρέντυ Μπελέρης ανήκει στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, αλλά επειδή πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση σεβασμού του κράτους δικαίου σε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Ευρωπαϊκή υπόθεση
Στη συνέχεια, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Ν.Δ. ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μια διμερής υπόθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία και αυτό δεν το αναφέρω επειδή είμαι Ελληνίδα Ευρωβουλευτής. Η υπόθεση Μπελέρη είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση, όπως προκύπτει από το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το δικό μας ψήφισμα, της 12ης Ιουλίου 2023, καθώς και από τις συστάσεις της χθεσινής 17ης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας. Και ως ευρωπαϊκή υπόθεση σαφώς έχει επιπτώσεις και στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».
Η κ. Ασημακοπούλου έκλεισε την παρέμβασή της, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ερώτημα: «απέναντι σε αυτή την ευρωπαϊκή υπόθεση, κύριοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την οποία γίνεται λόγος και στην ετήσια Έκθεσή σας του 2023 για την Αλβανία, ποια είναι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση;».
«Χλιαρή» απάντηση
«Χλιαρή» και μάλλον διεκπεραιωτική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άννα Ασημακοπούλου. Όπως ανέφερε, «την υπόθεση Μπελέρη, ξέρετε ότι την έχουμε παρακολουθήσει πολύ στενά. Το θέσαμε επίσης στην ετήσια Έκθεση για τη διεύρυνση, καθώς αφορά στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Είπαμε ότι αυτό είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εν εξελίξει έρευνες, αλλά ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε να διασφαλιστεί η τήρηση της δέουσας διαδικασίας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη δομή SPAK για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».