Εικόνα πλήρους ερήμωσης παρουσιάζουν πολλά χωριά της Θεσπρωτίας, με τα παραδοσιακά καφενεία να αποτελούν τα τελευταία μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης και τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους να θεωρούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή!
Μια βόλτα να κάνει κάποιος αυτή την περίοδο, που ο χειμώνας άρχισε να κάνει την εμφάνισή του για τα καλά, θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές.
Τα περισσότερα ορεινά χωριά, ακόμη και τα πάλαι ποτέ κεφαλοχώρια έχουν απομείνει με τους λιγοστούς κατοίκους, οι οποίοι καρτερικά περιμένουν να περάσει ο χειμώνας, για να επιστρέψουν οι απόδημοι που θα τα ξαναζωντανέψουν έστω και για λίγες εβδομάδες.
Βέβαια, χρόνο με το χρόνο τίποτα δεν είναι ίδιο. Κάποια καφενεία κατεβάζουν ρολά το χειμώνα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας λίγη χαρά στους μόνιμους κατοίκους και εξυπηρετώντας ίσως τους κυνηγούς που βγαίνουν στην ύπαιθρο. Όσο και να θέλει κάποιος να κρατήσει ανοιχτό το καφενείο στο χωριό, το κόστος λειτουργίας του δεν μπορεί να καλυφθεί με τα πενιχρά έσοδα.
Ο ρόλος των καφενείων είναι πρωτίστως κοινωνικός και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία, δηλαδή με την παροχή κινήτρων για να μπορούν να μένουν ανοιχτά!
Τα καφενεία στα μικρά χωριά της ελληνικής περιφέρειας επιτελούν ένα σοβαρότατο κοινωνικό έργο, καθώς αποτελούν μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης των κατοίκων, λειτουργώντας ως σημείο συνάντησης, προμήθειας βασικών αγαθών καθημερινής ανάγκης ή και εξυπηρέτησης για κάποιες υπηρεσίες όπως η παραλαβή της αλληλογραφίας.
Πλέον είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχουν χωριά χωρίς ούτε ένα καφενείο!
Στα περισσότερα ορεινά χωριά της Ηπείρου αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, εδώ και χρόνια, με την κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!
Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα και για τη διατήρηση των υφιστάμενων και για το άνοιγμα νέων καφενείων σε χωριά, όπου τα οικονομικά προβλήματα και η ερημοποίηση οδήγησαν στο κλείσιμό τους.
Μεταξύ αυτών, που μπορεί να γίνουν, είναι η επιδότηση ίδρυσης ή εκσυγχρονισμού καφενείων, μέσω των προγραμμάτων Leader, τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ ώστε να ενταχθούν σε χαμηλό φορολογικό συντελεστή, τη θεσμοθέτηση μειωμένων ασφαλιστικών υποχρεώσεων, εκπτώσεις ή και επιδοτούμενες απαλλαγές από συνδρομές σε τηλεοπτικές πλατφόρμες ή για την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων κ.α.
Τα καφενεία είναι κύτταρο ζωής για τα μικρά χωριά. Η στήριξή τους μπορεί να αναστρέψει τις τάσεις εγκατάλειψης και ερημοποίησής τους, γι’ αυτό και οι σημερινοί ιδιοκτήτες πρέπει να ενισχυθούν, καθώς τα πενιχρά έσοδα δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν έξοδα και υποχρεώσεις, πόσο μάλλον να αποφέρουν κέρδος…