Έφυγε από τη ζωή διακεκριμένος Ορθόδοξος κληρικός

Του π. Ηλία Μάκου


Ο αείμνηστος π. Άρτουρ Λιολίνι ( Artur Liolini), που κοιμήθηκε σε ηλικία 80 ετών και υπήρξε καγκελάριος της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική από το 1975  μέχρι και το θάνατό του (28 Σεπτεμβρίου 2023) υποστήριξε το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, στο πρόσωπο του οποίου αναγνώριζε μια φωτεινή μορφή της Ιεραποστολής. 

Συνέδραμε με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να ανακάμψει η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας από τα συντρίμμια, που δημιούργησε ο κομμουνιστικός διωγμός. 

Μετά το 1991 επισκέφτηκε αρκετές φορές τη χώρα του με σκοπό να βοηθήσει στην εδραίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ το 2010 υποδέχθηκε στη Βοστώνη τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, κατά τους εορτασμούς για τα 1000 χρόνια της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής, όπου θερμά μίλησε για την πολύπλευρη προσφορά του Μακαριωτάτου στην Αλβανία και την ειρηνική του παρουσία εκεί. 

Γεννήθηκε στην Αμερική από γονείς, οι οποίοι κατάγονταν από την Μπομποστίτσα Κορυτσάς, συνδέθηκε με τον Θεοφάνη Νόλι, μια προσωπικότητα, που δέσποζε στην Αλβανική διασπορά της Αμερικής και επηρεάστηκε από το πνεύμα του, ενώ το 1970 χειροτνήθηκε ιερέας (υπηρέτησε στον άγιο Γεώργιο Βοστώνης). 

Πέρα από τη φροντίδα του για την λειτουργική και πνευματική αναζωογόνηση της Αλβανικής Ορθόδοξης Κοινότητας στην Αμερική, διακρίθηκε για την έμπρακτη προσπάθεια υποταγής της φυσικής του θέλησης στη θεϊκή θέληση, ξεπερνώντας την αντίσταση της "πεπτωκυΐας" φύσης και την ανεπάρκεια των δικών του δυνάμεων.

Μέσα από αυτό το δρόμο, που αποτελεί μια σπουδαία μαθητεία,  έφτασε σε μια πίστη δράσης και όχι αντίδρασης, μια πίστη ενεργητική και όχι παθητική. 

Επεδίωκε να ξυπνήσει στη συνείδηση των ανθρώπων κάποιο δυνατό ένστικτο, ώστε να καταλάβουν ότι χάσανε την ευτυχία τους.

Και τους προέτρεπε να στραφούν προς τον Θεό, καθώς τα ξεπετάγματα του μεγαλείου και της δόξας, που προέρχονται από Αυτόν, δεν μπορούν να τα πνίξουν οι τόσες κοσμικές δυστυχίες.

Ακράδαντη πεποίθησή του ήταν ότι όλοι βρίσκουν στο Ευαγγέλιο, περισσότερα απ' όσα ποθούν, το οποίο είναι το γιατρικό για τα βάσανα των ανθρώπων.

Έτσι η σκέψη του και η ζωή του  ήταν γεμάτη από τις ευαγγελικές διδαχές και όχι από κατώτερες ιδέες και πάντοτε γύρευε το φως για μια άλλη ζωή.