Γνωστή σε όλο και περισσότερο κόσμο γίνεται, όσο περνάει ο καιρός, η μοναδικού φυσικού κάλους λίμνη Ζαραβίνα στο ακριτικό Πωγώνι, αυτή η μικρή γαλάζια όαση μέσα στο δάσος, η οποία μέχρι και πριν λίγα χρόνια παρέμενε ένα καλά κρυμμένο… μυστικό, που ήξεραν λίγοι εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν ήταν προσβάσιμη στον κόσμο λόγω του ιδιόμορφου ιδιοκτησιακού της καθεστώτος.
Αυτό όμως επιλύθηκε και σταδιακά τα πράγματα άλλαξαν. Η λίμνη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων, άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή και φτάσαμε φέτος να σπάσει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας από Έλληνες και ξένους τουρίστες. Σ’ αυτό συνέβαλε και το Φεστιβάλ Ζαραβίνας, το οποίο λαμβάνει χώρα στις όχθες της φιλοξενώντας κάθε καλοκαίρι μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου που προσελκύουν χιλιάδες κόσμου.
Μικρή γαλάζια λίμνη
Ένα ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο αφιέρωμα στη λίμνη Ζαραβίνα έκανε αυτές τις ημέρες το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το οποίο αναπαρήγαγαν ιστοσελίδες και Μέσα Ενημέρωσης απ’ όλη τη χώρα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από μακριά, το πυκνό δάσος βελανιδιάς φαίνεται έτοιμο να καταπιεί την μικρή γαλάζια λίμνη, ενώ δύσκολα θα διακρίνει κανείς με γυμνό μάτι μονοπάτια, δρόμους ή διαδρομές. Από γεωλογικής άποψης, η λίμνη είναι μία βαθιά χαράδρα που κάποια στιγμή στα πολύ προϊστορικά χρόνια γέμισε με νερά από τους παγετώνες που διαρκώς έλιωναν. Ίσως έτσι εξηγείται και το τεράστιο βάθος της μικρής λίμνης που – όσο και αν δεν φαίνεται – ξεπερνά τα 30 μέτρα κάνοντας την μία από τις πιο βαθιές λίμνες στην Ελλάδα.
Ήταν… τσιφλίκι!
Για χρόνια η ανεξερεύνητη λίμνη παρέμενε απροσπέλαστη στο κοινό εξαιτίας μίας ιδιαίτερης για τα ελληνικά δεδομένα δικαστικής διαμάχης. Από το 1885, η λίμνη θεωρούνταν ιδιωτική βάσει ενός οθωμανικού φιρμανιού που καθιστούσε την λίμνη τσιφλίκι μίας γνωστής οικογένειας από την περιοχή. Κάπου στην δεκαετία του 1980, οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν μία ατέλειωτη δικαστική διαμάχη, η οποία ολοκληρώθηκε σχεδόν 40 χρόνια αργότερα με την απόδοση της λίμνης στο ελληνικό κράτος. Πως ήταν, όμως, δυνατόν ένας ιδιώτης να έχει στην κατοχή του μία λίμνη;
Η κυριότητα της λίμνης στηριζόταν για αιώνες σε τίτλους ιδιοκτησίας που είχε αποδώσει κάποιος Τούρκος πασάς της περιοχής και παρά την προσάρτηση της Ηπείρου στην Ελλάδα το 1913 η λίμνη παρέμενε ιδιωτική. Για χρόνια, οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να «σπάσει» αυτό το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να αποδοθεί η λίμνη στο ελληνικό Δημόσιο, ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι, το 2011 μετά από χρόνια δικαστηρίων, μηνύσεων και προσφυγών, η λίμνη Ζαραβίνα πέρασε στην κυριότητα του Δημoσίου και έγινε κοινόχρηστη.
Η λίμνη Ζαραβίνα απέχει 45 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα και μόλις 14 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σημεία αναφοράς είναι οι οικισμοί της Ζαραβίνας και της Σιταριάς σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων και οι δύο, ενώ πριν επισκεφθεί κανείς την περιοχή, είναι καλό να ρίξει μία ματιά στον καιρό και να προετοιμαστεί κατάλληλα για μία φυσική εξόρμηση.
Πολλοί οι μύθοι
Όπως είναι φυσικό, το μεγάλο βάθος της λίμνης με τις ρουφήχτρες, τις καταβόθρες και τα βαλτώδη νερά έκαναν την λαϊκή φαντασία να οργιάζει. Οι θρύλοι και οι δοξασίες γύρω από την λίμνη έδιναν και έπαιρναν για χρόνια.
Παλιά έλεγαν πως αν ρίξεις ένα κανάτι στην λίμνη θα το δεις στα Γιάννενα. Αν και πρόκειται για λαϊκή υπερβολή, ο θρύλος μπορεί να έχει μία μικρή βάση, γιατί η λίμνη Ζαραβίνα έχει και αρκετές υπόγειες εκροές που μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είναι πλήρως σίγουροι για το πού οδηγούν. Μάλιστα, το 2011 επιστήμονες προσπάθησαν να μελετήσουν τον πυθμένα της λίμνης για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τα φαινομενικά ήρεμα νερά της. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, η κατάδυση διακόπηκε εξαιτίας της ανεύρεσης υδρόθειου, το οποίο δημιουργούσε ένα ασφυκτικό και σκοτεινό περιβάλλον μέσα στο νερό.
Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η λίμνη Ζαραβίνα σήμερα είναι ένας από τους top προορισμούς της Ηπείρου και υπάρχουν μέρες που κυριολεκτικά δεν βρίσκεις χώρο να βάλεις την πετσέτα σου προκειμένου να απολαύσεις μία από τις πιο ξεχωριστές βουτιές της ζωής σου.