Tα μεσάνυχτα της Πέμπτης λήγει η προθεσμία κατάθεσης συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές κάλπες της 8ης Οκτωβρίου.
Η συμπλήρωση της λίστας των υποψηφίων είναι η κυρίαρχη έγνοια για τους επικεφαλής αυτές τις μέρες, όσων διεκδικούν το «τιμόνι» των δήμων, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου.
«Πονοκέφαλο» προκάλεσε η εξεύρεση υποψηφίων για τα τοπικά συμβούλια, με παράλληλη εξασφάλιση της απαιτούμενης ποσόστωσης όσον αφορά στη συμμετοχή γυναικών.
Οι διεργασίες λοιπόν στα επιτελεία έχουν πάρει «φωτιά», ενώ υποψήφιοι… πάνε κι έρχονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκεί όπου κυρίως παίζεται προς το παρόν το προεκλογικό παιχνίδι.
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και στα επιτελεία των περιφερειακών παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ηπειρωτών. Οι επικεφαλής των συνδυασμών (Αλ. Καχριμάνης, Σπ. Ριζόπουλος, Λάμπρος Γεωργόπουλος, Στέφ. Ζούμπας, Γιάννης Στέφος, Γ. Πρέντζας και Ζώης Γαλατάς) βρίσκονται στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους, ενώ μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών θα ξεκινήσουν τον τελευταίο αγώνα δρόμου, «οργώνοντας» ολόκληρη την Ήπειρο για να πείσουν τους ψηφοφόρους γιατί πρέπει να τους προτιμήσουν.
Στο εκλογικό σύστημα, που θα ισχύσει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Όπως είπε, από την παραλυσία της απλής αναλογικής η Τοπική Αυτοδιοίκηση πέρασε στο σύστημα εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43%, και του οποίου ο συνδυασμός αυτομάτως θα έχει τα 3/5 στο δημοτικό συμβούλιο. «Δεν μπορεί να μην υπάρχει πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο για το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη που νίκησε», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τους λεγόμενους «γαλάζιους αντάρτες», διευκρίνισε πως «εμείς έχουμε χρίσματα στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους». Αντιθέτως, ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία γενικώς δεν εμπλέκεται κομματικά στους λοιπούς Δήμους». Και πρόσθεσε ότι «είναι ζήτημα των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών να αποφασίσουν ποιον θέλουν για δήμαρχο». Άλλωστε, κατέληξε, «στους πιο μικρούς Δήμους τα αμιγή κομματικά ψηφοδέλτια δεν υπάρχουν πια. Τα ψηφoδέλτια είναι συνήθως κομματικά πολυσυλλεκτικά».
Τι αλλάζει…
Ας σημειωθεί ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019. Ειδικότερα:
- Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών.
- Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.
- Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 Δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται 8.481. Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι 611 έναντι 703 της τετραετίας 2019 – 2023.
- Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
- Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου Δήμου.