Του π. Ηλία Μάκου
Η δεύτερη πατρίδα του οσίου Παΐσίου είναι η Κόνιτσα, καθώς οι πρόσφυγες γονείς του εγκαταστάθηκαν εκεί, διωγμένοι, όπως και ο υπόλοιπος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Εκεί, όπως στην Αθήνα, στο Σινά και στο Άγιο Όρος, θα ξαναγίνουν γυρίσματα για τον δεύτερο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς «Άγιος Παϊσιος από τα Φάρασα στον Ουρανό», σε σκηνοθεσία Στάμου Τσάμη και σε σενάριο του Γιώργου Τσιάκκα, που κατά την προηγούμενη προβολή της είχε γνωρίσει μεγάλη αποδοχή από το τηλεοπτικό κοινό, αλλά και απέδιδε μπήκε πλέον στην τελική ευθεία καθώς υπογράφηκε το συμβόλαιο για την παραγωγή.
Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι και οι φορείς της Κόνιτσας είχαν προσφέρει την αμέριστη βοήθειά τους κατά τα γυρίσματα του πρώτου κύκλου, κάτι, που είναι πρόθυμοι να κάνουν και στα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου.
Ό όσιος Παΐσιος είναι για την Κόνιτσα και τους Κονιτσιώτες ένα διαχρονικό πνευματικό σύμβολο, όπου έζησε εκεί τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, αλλά και λίγα, τέσσερα, ως μοναχός στη Μονή Στομίου.
Εκεί, από μικρή ηλικία, συγκράτησε τον νου του, ώστε να μην είναι ρεμβόμενος και περιπλανώμενος στις συγχύσες και τις μέριμνες του κόσμου.
Και σώζονται ακόμη στην κωμόπολη αναμνήσεις και πολλές είναι οι μαρτυρίες για τον όσιο Παΐσιο, που εμφύτρευσε μέσα και μελέτησε τον Θεόν και ακολούθησε τις σωτήριες εντολές του. Διατηρείται το πατρικό του σπίτι, το οποίο ανακαινίστηκε και είναι επισκέψιμο και υπάρχουν συγγενείς του.
Ο άγιος Παΐσιος, ο άγιος της εποχής μας, ένας απλός μοναχός, με μεγάλη πίστη και ευλάβεια, που αγιοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια, είναι μέσα στις καρδιές πολλών ανθρώπων ως ασίγαστη και ακοίμητη και άσβεστη πηγή πνευματικότητας.
Η ζωή του αγίου Παϊσίου, ήταν μια συνεχής έξοδος και απομάκρυνση από την αμαρτία και μια σταθερή και διαρκής πορεία προς το Χριστό, δηλαδή μια προσέγγιση και εξομοίωση με το Σωτήρα, θα αναδειχθεί και η περιοχή στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού.
Όταν η οικογένεια του Πρόδρομου Ενζεπίδη, πατέρα του μικρού Αρσενίου (μοναχού Παϊσίου αργότερα), που τότε ήταν μόλις 40 ημερών, μαζί με άλλους Μικρασιάτες, εκδιώχθηκε από την Καππαδοκία και συγκεκριμένα από τα Φάρασα, έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα στον Πειραιά και στην Κέρκυρα. Τελικά προωθήθηκε στην Ηγουμενίτσα με την προοπτική της μόνιμης εγκατάστασης και της παραχώρησης κτημάτων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών, αφού οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες θα πήγαιναν στην Τουρκία. Τελικά δεν έφυγαν και μετακινήθηκαν οι Μικρασιάτες στην Κόνιτσα, παρότι αρχικά δεν ήθελαν.