Κρούσματα και στους 4 νομούς της Ηπείρου -2 σε Θεσπρωτία- Ενστάσεις για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τι απαντά ο Οργανισμός
Κρούσματα εντοπίστηκαν και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Πρέβεζα, που τις προηγούμενες ημέρες είχε ελάχιστα ή και καθόλου.
Συνολικά ήταν 20, 10 στην Πρέβεζα, 7 στα Γιάννινα, 2 στη Θεσπρωτία και 1 στην Πρέβεζα.
***
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται:
- 1193 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.
- 603 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα.
- Έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους.
- ***
Την ίδια στιγμή από μερίδα του αθηναϊκού τύπου διατυπώνονται ενστάσεις για τα στοιχεία, που δίνει ο ΕΟΔΥ, οι οποίες διαψεύστηκαν από τον Οργανισμό.
Το Βήμα της Κυριακής αναφέρεται "σε κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το αρχείο αυτό δεν είναι ενιαίο.
Ειδικότερα, "όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο.
Αν όμως ο εντοπισμός γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών".
Εξάλλου η εφημερίδα Δημοκρατία αναφέρει ότι "έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένη πλατφόρμα για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΠΥ και ταυτόχρονα συλλέγει τα στοιχεία από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας. Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια Νοσοκομεία".
Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του απαντά:
"Τα δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που “φιλοξενούνται” σε κυριακάτικα έντυπα αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας.
Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές.
Συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία.
Ο ΕΟΔΥ επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και δομήθηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κορονοϊού, με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών. Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη.
Ενημερώνουμε ότι:
1. Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
2. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινα η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ.
Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων".