Τιμήθηκαν οι Σουλιώτες με λιτή εκδήλωση στο μνημείο του Σουλίου

Με μια λιτή εκδήλωση, αφού ματαιώθηκε ο εορτασμός του ολοκαυτώματος του Σουλίου, τιμήθηκε τη Κυριακή 31 Μαΐου ο αγώνας των Σουλιωτών και η ανατίναξη του Κουγκίου από τον Καλόγηρο Σαμουήλ. 

Στο μνημείο, κοντά στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών και στα πηγάδια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιερατικό επίτροπο περιοχής Παραμυθιάς πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Παππά και τον π. Ηλία Μπόλωση.

Κατατέθηκαν στεφάνια από το βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα, τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, το δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη και τον πρόεδρο της κοινότητας Σουλίου Άγγελο Τόκα.

Παρέστησαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο δήμαρχος Πάργας  Νίκος Ζαχαριας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σουλίου Κώστας Παππάς, η θεματική αντιπεριφερειάρχης  Σταυρούλα Μπραΐμη,  ο τ. βουλευτής Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Σουλίου Νίκος Κάτσιος, Νίκος Αθανασίου και Νίκος Γώγος. 

Στό μήνυμά του ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης τονίζει μεταξύ άλλων ότι "εκδηλώσεις σαν και αυτές, προσφέρουν στην διατήρηση της διδακτικής ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα αποδομούν όλους τους αναθεωρητές της ιστορίας μας, που προσπαθούν με μυθεύματα να ξαναγράψουν, τόσο την τοπική όσο και την εθνική μας ιστορία. Οι Σουλιώτες με το σθένος τους και την αποφασιστικότητα που υπέδειξαν, υπεράσπισαν τα πάτρια εδάφη και ταυτόχρονα, έδωσαν το μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, πως η Οθωμανική Αυτοκρατορία μπορεί να υποταχθεί. Συνέβαλαν αποφασιστικά στην εδραίωση της ανάγκης για την Ελληνική Επανάσταση και έγιναν σύμβολο αρετής, γενναιότητας και φιλοπατρίας σε ολόκληρο τον κόσμο".

Και καταλήγει:  "Οι αγώνες των Σουλιωτών αποτέλεσαν το προοίμιο του αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Με τη λαχτάρα τους για την ελευθερία κατέδειξαν την αξία που είχε για τη ζωή τους το ύψιστο αυτό αγαθό. Ακόμα και όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα, οι Σουλιώτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στην οργάνωση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Αρχηγοί επώνυμων Σουλιώτικων φαρών, ανήλθαν σε υψηλόβαθμες θέσεις στη στρατιωτική ιεραρχία και κατέλαβαν αξιώματα σε διάφορες κυβερνήσεις, αποδεικνύοντας έτσι, τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξαν στην δημιουργία της Εθνικής Συνείδησης. Αθάνατοι!".

Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου προγραμματιζόταν και πραγματοποιούνταν επίσημος εορτασμός με αρχιερατική θεία λειτουργία, ομιλία, χαιρετισμούς, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, παραδοσιακοούς χορούς κ. ά.

Συνήθως παρευρίσκονταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης είτε υπουργός, είτε υφυπουργός, είτε σπανιότερα γενικός γραμματέας), ενώ κατά καιρούς παρέστησαν και οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος.

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα και έτσι οι Σουλιώτες τιμήθηκαν απλά και απέριττα.

Ωστόσο, έστω και έτσι, ξαναζωντάνεψε ο κόσμος των γιγάντων Σουλιωτών, στα βράχια, που χιλιάδες χρόνια νωρίτερα τινάχτηκαν οι κάτοικοί τους  με ορμή για να παραμείνουν λεύτεροι. Και προκάλεσαν την αιωνιότητα να έρθει να ακουμπήσει πάνω τους.