Το 2019 κάηκαν 6000 στρέμματα στην Ήπειρο - Αντιπυρικός σχεδιασμός για το 2020


Ένας σύντομος απολογισμός της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, κατά την οποία κάηκαν 6000 στρέμματα, και εκτενείς αναφορές σε ζητήματα, που αφορούν την προετοιμασία για την νέα αντιπυρική περίοδο,  έγιναν κατά τη  σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία του Περιφερειάρχη  Αλέξανδρου Καχριμάνη, με το συντονισμό του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτριο Μαυρογιώργο και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Κώστα Σιαράβα.


Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε τόσο στα θετικά αποτελέσματα  της περυσινής καλοκαιρινής περιόδου, όσο και στην έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού. «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Αν προσέχουμε θα πάμε καλά και στη συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά  ζητώντας από όλους συνεργασία και πειθαρχία, ώστε να μη χαλάσει η μέχρι σήμερα θετική εικόνα στην Ήπειρο.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος, υπογράμμισε ότι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και οι δήμοι δίνουν καθημερινά εξετάσεις και πρόσθεσε ότι η φετινή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών γίνεται υπό τις συνθήκες, που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρχει συνεχώς αυξημένη ετοιμότητα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Τον σύντομο απολογισμό της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, όπως και εκτενή αναφορά στο σχεδιασμό για την ερχόμενη περίοδο,  έκανε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Πασχίδης. Όπως είπε πέρυσι στην Ήπειρο καταγράφηκαν 252 συμβάντα, (έναντι 318 την προηγούμενη χρονιά), κάηκαν περίπου 6000 στρέμματα- χορτολιβαδικά στην πλειονότητά τους- έναντι 1000 στρεμμάτων το 2018. Όπως εξήγησε ο Διοικητής  Περιφερειακής Διοίκησης  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης η διαφορά των εκτάσεων που έχουν καεί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως το καλοκαίρι του 2018 ήταν πολύ υγρό.

Ο καθαρισμός του ορεινού δικτύου, η λειτουργικότητα των πυροσβεστικών κρουνών, ο καθαρισμός της βλάστησης σε οικόπεδα ιδιωτών και η απομάκρυνση απορριμμάτων από σημεία που εναποθέτουν αυθαίρετα και παράνομα πολίτες, ήταν οι βασικές επισημάνσεις που έγιναν από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού.