Έλεγχοι γίνονται και στη Θεσπρωτία, στο πλαίσιο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ακόμη και στα αυτοκίνητα. Η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος ήταν για κάποιους δυσάρεστη και για άλλους ευχάριστη εξέλιξη, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύεται η εν λόγω συνήθεια σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Ο νόμος, που προϋπήρχε εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, είχε εφαρμοστεί πλημμελώς και οι… «θεριακλήδες» αρνούνταν να σταματήσουν το κάπνισμα σε καταστήματα εστίασης και σε άλλους δημόσιους χώρους, καθώς οι… κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται.
ΑΠΟ ΤΟ 1856 Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Όποιος επιχειρεί να συνδέσει την απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος με την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την πορεία προς τα εμπρός, είναι βέβαιο ότι επιλέγει λάθος επιχειρήματα. Γιατί, σαφώς και το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία, ωστόσο η απαγόρευσή του είναι μία υπόθεση με πολύ μακρινό παρελθόν. Τόσο μακρινό που για να περάσει είχε πάρει τη μορφή του «Διατάγματος ελέω Θεού». Του πότε είναι το σχετικό διάταγμα; Του 1856, 31 Ιουλίου.
Για την ιστορία το Διάταγμα έχει ως εξής:
«Περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων
ΟΘΩΝ
ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Θέλοντες να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν.
Α'. Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε διά καπνοσυρίγκων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.
Β'. Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινος αιτίας.
Γ'. Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα.
Εν Αθήναις, την 31 Ιουλίου 1856
Εν ονόματι του Βασιλέως
Η Βασίλισσα
ΑΜΑΛΙΑ»