Αγριογούρουνα "βολτάρουν" ακόμη και μέρα μεσημέρι στους δρόμους της Θεσπρωτίας. Ευτυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί τελευταίως ατυχήματα ή δυστυχήματα. Οδηγοί πολύ συχνά, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο των Φιλιατών και του Σουλίου, αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, όπου μέσα σ' αυτό το χρόνο σημειώθηκαν δύο συγκρούσεις με αγριογούρουνα, από τις οποίες προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Ανενόχλητα κυκλοφορούν παρά τα αυτοκίνητα και την ανθρώπινη παρουσία σε κάποιες περιπτώσει, χωρίς να φαίνεται ότι ενοχλούνται και συνεχίζουν τις βόλτες τους ακάθεκτα! Στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και την εξοικείωσή τους με το ανθρώπινο περιβάλλον, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ! Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10”.
Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.
Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την… ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού…
Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, πολλά αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: Πουά ή ριγέ!