Λίγες οι βιολογικές καλλιέργειες στη Θεσπρωτία, γιατί παρά τα οφέλη, έχουν και πολλές δυσκολίες!

Λίγες είναι οι βιολογικές καλλιέργειες στη Θεσπρωτία, παρά τα οφέλη, που έχουν! Και αυτό, γιατί εμφανίζουν πολλές δυσκολίες. Η βιολογική παραγωγή ξεπερνά τα όρια μιας απλά διαφορετικής παραγωγικής διαδικασίας και πρακτικής, αποτελώντας ένα νέο καλλιεργητικό σύστημα, το οποίο απαιτεί αυξημένη καλλιεργητική φροντίδα και κατά συνέπεια αυξημένη ανθρώπινη εργασία σε σχέση με τη συμβατική μορφή καλλιέργειας. Επίσης, διαφοροποιείται ως προς τη χρησιμοποιούμενη γεωργική τεχνολογία, ενώ αναδεικνύει πιο έντονα τον βιολογικό χαρακτήρα της αγροτικής παραγωγής μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας για την παραγόμενη ποσότητα. Ωστόσο η στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες μπορεί να κρύβει δυσχέρειες, αλλά εμφανίζει και σημαντικές προοπτικές, δημιουργώντας προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα εξωστρεφή. Αναγνωρίζοντας όλοι τις ευκαιρίες, που παρουσιάζουν οι εξαγωγές, λ εσωτερικής κρίσης, θεωρείται χρήσιμο στοιχείο το γεγονός ότι οι καλύτεροι πελάτες προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας βρίσκονται στην Ευρώπη, απορροφώντας μάλιστα χρόνο με τον χρόνο μεγαλύτερες ποσότητες βιολογικών αγροτικών προϊόντων. Πέρα όμως των συνθηκών μεγάλης ζήτησης που διαμορφώνονται στις αγορές της Ευρώπης, τα βιολογικά προϊόντα έχουν σαφέστατα υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Για παράδειγμα, η τιμή για ένα κιλό βιολογικό λάδι -όταν αυτό είναι τυποποιημένο- είναι διπλάσια, ακόμα και τριπλάσια, σε σχέση με το συμβατικό. Αν ένα κιλό ελαιόλαδο που προέρχεται από συμβατική καλλιέργεια κοστίζει 2 ευρώ, το ελληνικό βιολογικό λάδι κοστίζει 6 ευρώ το κιλό, σημαντικότερος πελάτης του οποίου είναι η Γερμανία.