Αναταράξεις στην "Ομόνοια" Β. Ηπείρου: Διαφωνίες, αντιδράσεις, αναβολή συνδιάσκεψης

Αναταράξεις και μάλιστα έντονες, εκδηλώνονται στην "Ομόνοια" Βορείου Ηπείρου: Προέκυψαν διαφωνίες, αντιδράσεις και τελικά αναβολή, ανακοινώθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, της προγραμματισμένης για τις 9 Δεκεμβρίου 10ης καταστατικής συνδιάσκεψης. Έχει δημιουργηθεί ανοιχτό μέτωπο εναντίον του προέδρου της Οργάνωσης Λεωνίδα Παππά, αφού σε ανακοίνωσή τους, για την οποία δηλώνει άγνοια η επίσημη "ΟΜΟΝΟΙΑ" φέρονται  12 μέλη του προεδρείου (διεύψευσαν, σύμφωνα με βορειοηπειρωτικές ιστοσελίδες, δύο από αυτούς την υπογραφή τους),  διαφώνησαν, μεταξύ των υπογραφόντων και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, με την πρωτοβουλία και την τακτική του και τον κατηγόρησαν ότι "οι κινήσεις του, σε συνδυασμό με άλλες ουσιαστικές παραβιάσεις πολιτικών θέσεων της Οργάνωσης κατά τη διάρκεια πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, ενέχουν κινδύνους και διχαστικές συνέπειες. Αυτές αποτρέπονται μόνο με κανονική συνδιάσκεψη και με συμμετοχή εθνικής ευθύνης των στελεχών σε κοινή και καταστατικά κατοχυρωμένη βάση". Μετά από σύσκεψη στους Αγίους Σαράντα, η "Ομόνοια" εξέδωσε δελτίο τύπου, όπου σημειώνει πως αποφασίστηκε να αλλάξει η ημερομηνία της καταστατικής συνδιάσκεψης, δεν γίνεται λόγος για ακύρωσή της και αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Σε κοινή δήλωση, που δημοσιοποιήθηκε, οι  Απόστολος Λιάκος – αντιπρόεδρος της "Ομόνοιας" (δηλώνει ότι δε συνέπαγραψε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βορειοηπειρωτικού ηλεκτρονικού τύπου, την ανακοίνωση),  Δημήτρης Μαλιούκης – γενικός γραμματέας, Βασίλης Κάγιος – πρόεδρος παραρτήματος Αγ. Σαράντα, Χρυσόστομος Καμπέρης– πρόεδρος παραρτήματος Αργυροκάστρου, Σωκράτης Σπύρος – πρόεδρος παραρτήματος Δελβίνου, Γρηγόρης Καραμέλιος – πρόεδρος παραρτήματος Κορυτσάς (δηλώνει ότι δε συνέπαγραψε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βορειοηπειρωτικού ηλεκτρονικού τύπου, την ανακοίνωση)Γιώργος Τάλιος– πρόεδρος παραρτήματος Αυλώνας, Αγγελική Φίλιου - πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη, Βαγγέλης Ντούλες – μέλος Προεδρείου, Χρήστος Λέγκος– μέλος Προεδρείου, Μιχάλης Μποζώρης – μέλος Προεδρείου και Γιώργος Τζομάκας – μέλος Προεδρείου,  αναφέρουν: "Εμείς οι κάτωθι συνυπογράφοντες, μέλη του Προεδρείου και Προέδροι των Παραρτημάτων της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, που σήμερα Κυριακή 26 Νοεμβρίου, λάβαμε την πρωτοβουλία σύγκλησης του Προεδρείου στους Αγίους Σαράντα, δηλώνουμε ότι: "Αφενός αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των εξελίξεων ευρύτερα, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΕΕΜ, τη συνέχιση του αγώνα της Ομόνοιας και την εύρυθμη και σύμφωνα με το Καταστατικό λειτουργία της , αφετέρου, κρίνοντας άκαιρη και κυρίως παραβατική, ως προς τους κανόνες λειτουργίας, την πρωτοβουλία του Προέδρου της Οργάνωσης κ. Λ. Παπά για σύγκληση Καταστατικής Συνδιάσκεψης, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε ο Πρόεδρος να επανέλθει και να αναθεωρήσει. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε εφικτό. Κατά πλειοψηφία το Προεδρείο κρίνει ότι αυτό που χρειάζεται η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι η προοπτική και η ενδυνάμωση του ρόλου της, είναι σύγκληση κανονικής Συνδιάσκεψης σύμφωνα με το Καταστατικό και την παράδοσή της. Η Συνδιάσκεψη αυτή που θα συνέλθει θα έχει χαρακτήρα προγραμματικό, εκλογής των οργάνων και οποιασδήποτε διορθωτικής παρέμβασης στο Καταστατικό της. Μόνο έτσι η Οργάνωση, χωρίς να απολέσει την ουσία της πολιτικής της φυσιογνωμίας, αγωνιστικής συνέχειας και προγραμματικής κυρίως συνέπειας, μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή της. Οποιαδήποτε άλλη εμμονή, όπως η προκηρυχθείσα απ τον Πρόεδρο φιέστα με το περίβλημα καταστατικής συνδιάσκεψης, αποτελεί τυχοδιωκτισμό τον οποίο καταδικάζουμε απερίφραστα. Οι κινήσεις του Προέδρου, σε συνδυασμό με άλλες ουσιαστικές παραβιάσεις πολιτικών θέσεων της Οργάνωσης κατά τη διάρκεια πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, ενέχουν κινδύνους και διχαστικές συνέπειες . Αυτές αποτρέπονται μόνο με κανονική Συνδιάσκεψη και συμμετοχή εθνικής ευθύνης των στελεχών σε κοινή και καταστατικά κατοχυρωμένη βάση. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία του Προεδρείου εκφράζει τις θέσεις που εμπεριέχονται στην Δήλωση τούτη, καλείται η περί τον Πρόεδρο μειοψηφία να υπακούσει στα όσα το Καταστατικό και η λογική και πρακτική των οργανωμένων σχημάτων επιβάλλει".
ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Σε ανακοίνωσή της η "Ομόνοια" αναφέρει ότι άλλαξε η ημερομηνία της συνδιάσκεψης. "Ανακοινώνουμε στα μέλη της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» πως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Νοεμβρίου 2016 στους Αγίους Σαράντα του Γενικού Προέδρου με τους προέδρους όλων των Παραρτημάτων και άλλων στελεχών, υπήρχε διάσταση απόψεων ως προς τα επόμενα βήματα για την αναδιοργάνωση των δομών της Ομόνοιας. Επειδή και κατά τις συναντήσεις του Γενικού Προέδρου στη βάση, υπήρχε απαίτηση για περισσότερο χρόνο για διαβούλευση και συναίνεση, αποφασίστηκε ώστε να αλλάξει η ημερομηνία της Καταστατικής Συνδιάσκεψης. Καλούμε όλους τους φορείς της ΕΕΜ και όλους τους συμπατριώτες  μας να συμμετέχουν στην διαδικασία αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, συμβάλλοντας με τις δικές τους προτάσεις για το Νέο Καταστατικό αλλά και στις αρχαιρεσίες όταν αυτές ανακοινωθούν".
                                              ***
Επιπλέον ο πρόεδρος της "Ομόνοιας" Λεωνίδας Παππάς ανέφερε ότι "σχετικά με την ανακοίνωση, διευκρινίζω πως δεν αποτελεί επίσημη θέση της οργάνωσης ούτε του Προεδρείου, καθώς αρκετοί απ τους υπογράφοντες δεν παρέστησαν καν στη συνάντηση, ούτε γνώριζαν την ύπαρξη της ανακοίνωσης. Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά δείχνει υγεία. Η Ομόνοια δεν ιδρύθηκε για να ικανοποιήσει τον εγωισμό ή το συμφέρον του καθενός αλλά τα ιδανικά του ελληνισμού, οπότε κάθε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτη, οτιδήποτε άλλο είναι εσωστρέφεια. Ας αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα των καταστάσεων για την ιδιαίτερη μας πατρίδα. Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Ομόνοιας χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του καθενός, με ουσιαστικές προτάσεις, αν έχει, διαφορεΣχετικά με την ανακοίνωση για την οποία με ρωτάτε και που δημοσιεύτηκε σε άλλο ηλεκτρονικό μέσο, πέραν της επίσημης ιστοσελίδας της Ομόνοιας, διευκρινίζω πως δεν αποτελεί επίσημη θέση της οργάνωσης ούτε του Προεδρείου, καθώς αρκετοί απ τους υπογράφοντες δεν παρέστησαν καν στη συνάντηση, ούτε γνώριζαν την ύπαρξη της ανακοίνωσης.


Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά δείχνει υγεία. Η Ομόνοια δεν ιδρύθηκε για να ικανοποιήσει τον εγωισμό ή το συμφέρον του καθενός αλλά τα ιδανικά του ελληνισμού, οπότε κάθε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτη, οτιδήποτε άλλο είναι εσωστρέφεια. Ας αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα των καταστάσεων για την ιδιαίτερη μας πατρίδα. Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Ομόνοιας χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του καθενός, με ουσιαστικές προτάσεις, αν έχει, διαφορετικά με τη σιωπή και την προσευχή του.

Η Ομόνοια είναι το ανώτερο πολιτικό κεκτημένο που έχουμε ως βορειοηπειρωτική κοινότητα. Πρώτα ο Γενικός Πρόεδρος αλλά και όλα τα μέλη της ΕΕΜ έχουμε χρέος να συμβάλουμε ώστε να ανταποκριθεί στον ρόλο που την καλεί η ιστορία να διαδραματίσει και όχι να γίνεται μικρομάγαζο και αρένα αντιπαραθέσεων».
Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
Η "Ομόνοια" της Βορείου Ηπείρου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε πορεία προς την 10 καταστατική συνδιάσκεψη και γινόταν  συζητήσεις  σ' ολόκληρη την Αλβανία, όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο, αλλά κα στην Ελλάδα, όπου ζουν ομογενείς.Των συζητήσεων ς προηγήθηκε πολύμηνη εργασία της Επιτροπής Καταστατικού, στην οποία προεδρεύει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και υποψήφιος για την προεδρία της "Ομόνοιας" στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία Άλκης Πούλης,  και συμμετείχαν οι Γ. Μαυρομάτης, Γρ. Καραμέλιος, Β. Ζαφειράτης, Θ. Καΐσης, Αλεξ. Πάντος και Αντ. Νέτσος. Σε συναντήσεις στα Τίρανα, στο Ντερμίσι Φοινίκης, στη Δερβιτσάνη, στο Δέλβινο κ.λ.π, ήταν διάχυτος ο προβληματισμός, αλλά ταυτόχρονα και η αισιοδοξία πως η "Ομόνοια" θα αποτελέσει το σπίτι όλων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Ο  γενικός πρόεδρος της Οργάνωσης Λεωνίδας Παππάς, ο αντιπρόεδρος Φρέντης Μπελέρης και ο οργανωτικός γραμματέας Β. Ζαφειράτης, τόνιζαν στις συναντήσεις ότι η "Ομόνοια", είναι το κεκτημένο του συνόλου των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που τους χρειάζεται και τη χρειάζονται.