Στο επίκεντρο της καλλιέργειας μανταρινιών στη χώρα μας έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια η Θεσπρωτία και ειδικά ο κάμπος Κεστρίνης-Ραγίου- Ασπροκκλησίου -Σαγιάδας, παράγοντας σημαντικές ποσότητες της ποικιλίας κλημεντίνης. Ξεκίνησε για τη φετινή περίοδο η συλλογή και εξαγωγή μανταρινιών από την περιοχή. Κύρια χώρα εξαγωγής είναι η Ρουμανία, ενώ αρκετές ποσότητες πηγαίνουν και σε άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, η Ουκρανία και η Λιθουανία. Όλος ο κάμπος της Θεσπρωτίας παράγει περίπου 55.000 τόνους εσπεριδοειδή. Εξάγονται περίπου 3.500 τόνοι κλημεντίνες, 1.000 τόνοι νόβα και ορτανίκ και από τον Νοέμβρη μέχρι και το Μάη περίπου 2.000 τόνοι πορτοκάλια. Βασικό στοιχείο διαφοροποίησης της περιοχής της Ηγουμενίτσας από άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ο μεγάλος κλήρος των καλλιεργητών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της περιοχής ο μέσος όγκος παραγωγής ενός καλλιεργητή κλημεντίνης για παράδειγμα υπερβαίνει τους 120 τόνους, κατάσταση που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των καλλιεργητών του κάμπου. Σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την εσπεριδο-καλλιέργεια σε σχέση με άλλα παραγωγικά κέντρα της χώρας μας, γεγονός που από μόνο του είναι ενθαρρυντικό για την περαιτέρω εξέλιξη του τομέα. Οι πρώτες φυτεύσεις εσπεριδοειδών στην περιοχή ξεκίνησαν το 1977-8 και έκτοτε η εξέλιξη τους ήταν ραγδαία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποικιλία κλημεντίνη. Το μικροκλίμα της περιοχής είναι εξάλλου θαυμάσιο για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, χωρίς ιδιαίτερα εδαφολογικά και κλιματολογικά προβλήματα.