Αυτή την περίοδο βρίσκονται στη Θεσπρωτία, αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο, και για την ακρίβεια αρχίζουν να έρχονται όλο και περισσότεροι, καθώς η έλευσή τους κορυφώνεται το Φεβρουάριο (σταματάει το κυνήγι την Ιταλία), ομάδες Ιταλών κυνηγών, οι οποίοι κυνηγούν πουλιά.
Έρχονται ακολουθώντας νόμιμες διαδικασίες, εκδίδονται, δηλαδή οι σχετικές άδειες, και κάθε κυνηγός μπορεί να έχει νόμιμη λεία 25 πουλιά ανά ημέρα. Αν τηρείται το όριο και δεν παραβιάζεται, μια παρέα 10 κυνηγών μέσα σ' ένα Σαββατοκύριακο, είναι δυνατόν να έχει στη διάθεσή της 5000 πουλιά!
Πάντως σε σχέση με άλλες χρονιές, πριν τον κορωνοϊό, φέτος αναμένονται λιγότεροι Ιταλοί κυνηγοί, γεγονός, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στο υψηλό κόστος, στην αυστηριοποίηση των ελέγχων, αλλά και στην έλλειψη πουλιών.
Επειδή πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί κατά καιρούς, επί του θέματος, προκύπτει ένα ερώτημα: "Χρήσιμοι" ή "επιζήμιοι" για τη Θεσπρωτία είναι οι εκατοντάδες Ιταλοί κυνηγοί, που έρχονται το χειμώνα στον τόπο;
Οι τουριστικοί παράγοντες της περιοχής υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμοι, γιατί διαμένουν σε ξενοδοχεία και ξενώνες και διατρέφονται σε καταστήματα εστίασης, άρα δημιουργούν τζίρο.
Οικολόγοι από την άλλη αναφέρουν ότι προκαλούν ζημιά στην πανίδα της περιοχής. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα προς συζήτηση, και έχει να κάνει κυρίως με την κατάχρηση και όχι τη λελογισμένη χρήση του κυνηγιού, είτε από ξένους είτε από εγχώριους κυνηγούς.
Εξάλλου κάτοικοι κατήγγειλαν, κατά το παρελθόν, ότι πυροβολούσαν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους, ενώ έκαναν συνήθως ζημιές στις περιφράξεις των χωραφιών τους, καταπατώντας τες.
Παρατηρείται μια παραβατικότητα σε κάποιες περιπτώσεις από τους Ιταλούς κυνηγούς, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη. Άλλωστε και Έλληνες κυνηγοί εμφανίζουν, ενίοτε, παραβατικότητα.
Αυτό, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι οι κυνηγοί, είτε ξένοι, είτε Έλληνες, να τηρούν
τα νόμιμα και να μελετούν τις σχετικές οδηγίες που τους
έχουν δοθεί, με ενημερωτικά φυλλάδια που έχει εκδώσει η Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία στην
ελληνική, την αγγλική και ιταλική γλώσσα, για τον τρόπο άσκησης του κυνηγιού.
Η. Μ.