"Η οικολογική ρύπανση είναι ασέβεια στο Θεό"!

Τι τονίστηκε σε εκδήλωση στην ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας με θέμα «Άνθρωπος, Εκκλησία και Περιβάλλον»
Από τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο Θεό, εξαρτάται η σχέση του με τη φύση. Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ασέβεια στο Θεό. Οι χριστιανοί οφείλουν να μην είναι απαθείς στην οικολογική καταστροφή. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα από την εκδήλωση με θέμα «Άνθρωπος, Εκκλησία και Περιβάλλον», που διοργάνωσαν στο πνευματικό
κέντρο
του ιερού ναού Κεστρίνης η Μονή Γηρομερίου και το
Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτης Μεθόδιος. Την ποιητική συλλογή «Άνθρωπος και Περιβάλλον» παρουσίασε η θεολόγος και ποιήτρια Βασιλική Παππά, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρεσβύτερος-θεολόγος π. Ηλίας Μάκος.
π. ΜΕΘΟΔΙΟΣ: Η μόλυνση του περιβάλλοντος, ασέβεια στο Θεό
Ο αρχιμανδρίτης Μεθόδιος στην θεολογικά τεκμηριωμένη ομιλία του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η Εκκλησία, μέσα από τις ενορίες, που είναι τα κύτταρά της, μπορεί να πληροφορήσει τους πιστούς, για τις επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η ηδονή, είναι οδύνη και υποβάθμιση για το περιβάλλον».
Και πρόσθεσε: «Όλη η φύση δημιουργήθηκε για τον άνθρωπο, που οφείλει να τη σέβεται. Η οικολογική ρύπανση είναι ασέβεια στο Θεό, καθώς κάθε περιβαλλοντική αστοχία, όπως, για παράδειγμα, το να πετάμε ένα πλαστικό κύπελλο στο δρόμο από το αυτοκίνητο, είναι αμαρτία».
Ακόμη σημείωσε: «Όλη η φύση δημιουργήθηκε για τον άνθρωπο, που οφείλει να τη σέβεται.  Τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας με πράξεις και όχι θεωρίες, χρειάζεται να ξεφύγουν από τακτικές, που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική περιπλοκή και μας βγάζουν από τον περιβαλλοντικό λαβύρινθο. Ακόμη και από την προσωπική μας νηστεία ωφελείται η φύση. To oικολογικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της φύσης, αλλά πρόβλημα του χώρου, που αποκαλύπτεται ο Θεός στον άνθρωπο. Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε παράδειγμα ζωής στις επόμενες γενιές». Και κατέληξε: «Η λύτρωση του φυσικού περιβάλλοντος, θα έρθει στα έσχατα».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΠΑ: Η οικολογική κρίση είναι ηθική κρίση
Η θεολόγος-ποιήτρια Βασιλική Παππά, υπογράμμισε ότι «η αποξένωση του ανθρώπου είχε και έχει ως απόρροια την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το οικολογικό ζήτημα είναι ηθικό ζήτημα. Η οικολογική κρίση καθρεφτίζει την εσωτερική μας κρίση. Στην αφετηρία της βρίσκεται η επιθυμία του ανθρώπου για αυτοθέωση».
Και συμπλήρωσε: «Ο άνθρωπος στρέφεται στην ευκολία, στην άνεση, ενώ λησμονεί  την αξία του μόχθου, της υπομονής και της θυσίας, που έπρεπε να αποτελούν τις προϋποθέσεις για πνευματική και ηθική ανάπτυξη. Όλοι έχουμε χρέος να κάνουμε το δικό μας χρέος, με το δικό μας τρόπο.Να πείσουμε ότι ο άνθρωπος οφείλει να συμπεριφέρεται στη γη όχι ως ιδιοκτήτης, αλλά ως διαχειριστής.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ: Αν αλλάξουμε εμείς, θα αλλάξουν όλα
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο εφημέριος της Κεστρίνης π. Ηλίας Μάκος, υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι, που προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, εμείς είμαστε το πρόβλημα. Η αιτία του κακού βρίσκεται μέσα μας. Καταδυναστεύουμε τη φύση, την κακομεταχειριζόμαστε, την βιάζουμε, την κάνουμε κόλαση και μέσα σ’ αυτή την κόλαση βασανιζόμαστε και εμείς. Αν αλλάξουμε εμείς, όλα θα αλλάξουν. Δεν φταίνε οι εξωτερικές αφορμές, αλλά οι εσωτερικές διαθέσεις».
***
Να σημειωθεί ότι από το πυκνό ακροατήριο καταχειροκροτήθηκε η μικρή ταλαντούχα πιανίστρια Τζωρτζίνα Παππά, που απέδωσε εκπληκτικά κλασσικά κομμάτια. Ακόμη η κ. Παππά απήγγειλε ποιήματα από την ποιητική συλλογή «Άνθρωπος και Περιβάλλον» (συμμετέχουν ποιητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας), ενώ προβλήθηκε βίντεο σχετικό με τη δράση της Εκκλησίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.