Λιτανεία με πλήθος πιστών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας λειψάνων του αγίου Δονάτου (4 φωτό)

Mε συμμετοχή πολλών πιστών, σχηματίστηκε το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 2015, ένα... φωτεινό ποτάμι πίστης στην κωμόπολη της Παραμυθιάς, κατά τη λιτάνευση, με αφορμή τον εορτασμό της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου Δονάτου, επισκόπου Ευροίας του θαυματουργού. Ο Μητροπολίτης
Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης Τίτος, επικεφαλής της κατανυκτικής πομπής, που σχηματίστηκε, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Βελισσάριος Σάντας, ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου Μεθόδιος και δεκάδες άλλοι κληρικοί, μαζί με τους επίσημους και τους προσκυνητές διέσχισαν τον κεντρικό δρόμο της Παραμυθιάς, όπου διαχύθηκε η ευωδιά της ευλογίας του πολιούχου του νομού Θεσπρωτίας. Να σημειωθεί ότι τμήμα του ιερού λειψάνου του αγίου Δονάτου επέστρεψε στην Παραμυθιά τον Σεπτέμβριο του 2000, με όλη την Θεσπρωτία να υποδέχεται τον άγιό της, σε μια μέρα που έμεινε χαραγμένη στις μνήμες και στις καρδιές του κόσμου, μετά από μεγάλη προσπάθεια και με την καταλυτική συνεισφορά του Μητροπολίτη Παραμυθιάς Τίτου και εναποτέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δονάτου. Την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015, τελέστηκε όρθρος και Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Τίτου,  και μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων 49 προκρίτων της πόλεως Παραμυθίας, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Τις λατρευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι βουλευτές Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη,  δήμαρχοι της περιοχής και άλλοι. Για την ιστορία να καταγραφεί ότι το λείψανο του αγίου Δονάτου, οι κάτοικοι της τότε Παραμυθιάς το είχαν πάρει μαζί τους,όταν εκδιώχθηκαν από τους βάρβαρους και το  εναπέθεσαν στο ναό του αγίου Ιωάννη, στο κάστρο της Κασσιόπης, στην Κέρκυρα.
Το 1125 οι σταυροφόροι πήραν δια της βίας το λείψανο του αγίου Δονάτου και το μετέφεραν στην Ιταλία, και παρέμεινε στην Βενετία, στο νησί Μουράνο, στο ναό της Παναγίας, όπου και τοποθετήθηκε σε περίλαμπρο βάθρο. Το ιερό λείψανο του Αγίου Δονάτου τιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ιταλούς πιστούς. Μία αλλη εκδοχή αναφέρει πως το 1125 ο Ενετός Δόγης Domenico Michelli μετέφερε το ιερό λείψανο στο ναό της Παναγίας, στο νησί Murano της Βενετίας και οχι οι σταυροφόροι.