71 χρόνια από τη μάχη της Μενίνας, εκδήλωση τιμής και θύμησης μέσα σε κλίμα συγκίνησης...

Η ιστορία δεν παραγράφεται, ούτε έχει πολιτικό χρώμα. Είναι η υπεράσπιση των αξιών μέσα στο χρόνο. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του σεμνού εορτασμού της ιστορικής μάχης της Μενίνας, την Κυριακή 23 Αυγούστου, στο μνημείο πεσόντων του χωριού. Η ατμόσφαιρα, 71 χρόνια μετά, ήταν συγκινησιακά φορτισμένη, τόσο κατά
την επιμνημόσυνη δέηση, όσο και στην κατάθεση στεφανιών, καθώς  παραβρέθηκαν και επιζώντες αντάρτες του ΕΔΕΣ. Η θύμησή τους στράφηκε στα γεγονότα, που σημάδεψαν την ζωή και την καρδιά τους...  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Πάνου από την Αγιά Πάργας, που μεταξύ άλλων, στην παλμώδη ομιλία του σημείωσε ότι το πατριωτικό φρόνημα, που επιδείχθηκε εκείνη την εποχή, είναι παράδειγμα για τις επόμενες γενεές. Αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, επισημαίνοντας ότι η αντίσταση είναι αίτημα διαχρονικό. Η γιγαντομαχία της Μενίνας είναι ένα από τα σημαντικότερα αντιστασιακά κατορθώματα όχι μόνο στη Θεσπρωτία, αλλά και πανελλαδικά. Υποστήριξε ότι η μάχη της Μενίνας, η ιστορική και ανεπανάληπτη, έδωσε το τελικό χτύπημα στους Ναζί, αλλά παράλληλα και στους  Τσάμηδες, που αισθανόμενοι τα εγκλήματα που διέπραξαν, εγκατέλειψαν αμέσως ομαδικά την επαρχία και  έφυγαν στην Αλβανία.  Υπογραμμίστηκε ότι η μάχη της Μενίνας  έγινε  κατόπιν διαταγής του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, ενώ δυνάμεις της Χης Μεραρχίας του ΕΔΕΣ, με διοικητή τον Συνταγματάρχη Βασίλειο Καμάρα έφεραν σε πέρας και με απόλυτη επιτυχία μια δύσκολη αποστολή, που τους ανέθεσε ο Ναπολέων Ζέρβας. Η Μενίνα αποτελούσε αξιόλογο κόμβο συγκοινωνιών, όχι μόνο για τους αντάρτες, αλλά και για τους κατακτητές. Οι Γερμανοί έχοντας τον έλεγχο της περιοχής, μπορούσαν να εφοδιάζουν φυλάκια τους στην Ηγουμενίτσα, στους Φιλιάτες και στη νήσο Κέρκυρα από τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα. Από την άλλη οι Τσάμηδες, που συνεργάζονταν ανοιχτά με τις κατοχικές δυνάμεις, με φανατισμό ενίσχυαν τους Γερμανούς.
Αυτή η φονικότατη σύγκρουση κράτησε ως αργά το βράδυ της 18ης Αυγούστου, για να επαναληφθεί ακόμα πιο πεισματώδης την επομένη, 18 Αυγούστου, οπότε αργά το απόγευμα το γερμανικό στρατόπεδο της Μενίνας ήταν στα χέρια των ανταρτών του Ζέρβα. 
Όπως δήλωσε ο δραστήριος πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Νομού Θεσπρωτίας, αξιωματικό ε.α. Βύρων Κάτσιος, γιος του μαχητή της Μενίνας, αείμνηστου συνταγματάρχη Ηλία Κάτσιου, που είχε την ευθύνη για την οργάνωση της εκδήλωσης,  "αξίζουν πράγματι  τιμές τα 25 παληκάρια της 10ης Μεραρχίας του ΕΔΕΣ που έπεσαν το διήμερο εκείνο και εξόντωσαν ένα πολύ ισχυρό Γερμανικό τμήμα 250 ανδρών, μαζί με εκατοντάδες Τσάμηδες, πολύ καλά εξοπλισμένο, με περιμετρικό ναρκοπέδιο, με πυροβόλα στη διάθεσή του. Στη μάχη αυτή πολέμησε το πείσμα, η ανδρεία και η λεβεντιά των αντάρτικων ομάδων του ΕΔΕΣ εναντίον των Γερμανών και  των Τσάμηδων. Ο κ. Κάτσιος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την απουσία στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών από την εκδήλωση.
Συμμετείχαν μετξύ άλλων ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Σουλίου Γιάννης Γώγος, ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βερζδεβάνης,ο πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας Νίκος Τσώνης κ. ά.