Τα τοπικά προϊόντα μπορούν να μας σώσουν!

Τι ειπώθηκε στο φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Μέτσοβο...
"Η παραγωγή και η εμπορία τοπικών προϊόντων, μπορούν να αναπτύξουν την οικονομία". Αυτό ήταν το μήνυμα από το διήμερο Φεστιβάλ  ελληνικών και ιταλικών γεύσεων, που οργάνωσε ο δήμος Μετσόβου στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι
"είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στη γη και στα προϊόντα μας". "Η παραγωγή μας, είναι το στήριγμά μας", ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: "Η ιδέα του φεστιβάλ επικεντρώνεται στη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των  περιοχών, μέσα από την αξιοποίηση των τυπικών αγροτικών προϊόντων της βιομηχανίας, της πολυλειτουργικής γεωργίας, της γαστρονομίας και του εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές".
Ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος τόνισε ότι "πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, για να αναδείξουμε τους θησαυρούς μας". Και πρόσθεσε: "Το φεστιβάλ, που αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο του πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Μέτσοβο, ευελπιστεί να αποτελέσει ουσιαστικά την έναρξη ενός νέου θεσμού, που θα βάλει το Μέτσοβο στον χάρτη των γευστικών προορισμών του Φθινοπώρου".
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των εκθετών, που  ήταν «ντυμένα» με τοπικές γεύσεις από το Μέτσοβο, αλλά και με ιταλικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους. Τοπικά τυριά, πίτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά, κρασιά, αλλά και τραχανάδες, χυλοπίτες, πατάτες, μέλι, ακόμη και κοντοσούβλι ήταν εκεί για να προκαλέσουν τον ουρανίσκο των επισκεπτών. Ακόμη εκτέθηκαν και παραδοσιακά αντικείμενα, όπως ξύλινα βαρέλια, που μόνο στο Μέτσοβο παρασκευάζονται.
To φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013».
Οι εκθέτες ήταν παραγωγοί τυπικών, χαρακτηριστικών αγροτικών προϊόντων διατροφής της περιοχής, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν και να προωθήσουν τα παραδοσιακά προϊόντα τους, σε μία προσπάθεια να κερδηθεί το κρίσιμο στοίχημα της εξωστρέφειας. 
Στο φεστιβάλ μαγείρεψαν για τους επισκέφτες σεφ, όπως ο γνωστός τηλεοπτικός μάγειρας Ευτύχης Μπλέτσας, γυναίκες του Μετσόβου, αλλά και Έλληνες και Ιταλοί μαθητές από αντίστοιχες σχολές γαστρονομίας, που παρακολούθησαν σχετικά προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο του έργου INCOME. Επίσης χόρεψαν τοπικά σύνολα.
Παράλληλα, στο περίπτερο του δήμου Μετσόβου υπήρχε  σχετικό ενημερωτικό υλικό για την περιοχή του Μετσόβου, καθώς και για τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και για όλα αυτά που συνιστούν την ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ηπείρου έναν ξεχωριστό τόπο προορισμού, που μεταμορφώνεται  ανάλογα με την εποχή, παίρνοντας κάθε φορά το ”χρώμα” της.