Παρά την κατρακύλα στις βάσεις, ενισχυμένο το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας!

Καλά πήγαν οι υποψήφιοι από τη Θεσπρωτία...
Διαβάστε όλα τα ονόματα των καθηγητών, που μετατάσσονται...
Παρά την κατρακύλα στις βάσεις, ενισχυμένο φαίνεται να βγαίνει το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας. Καλά πήγαν και οι υποψήφιοι από τη Θεσπρωτία, που πέτυχαν σε καλές σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Γενική εικόνα πτώσης των βάσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί, παρου κατρακύλα σσιάζουν τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο
Παιδείας. Σε 338 τμήματα σε όλα τα Ιδρύματα έχουμε πτώση, με μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα και στα Ιδρύματα «πρώτης γραμμής» εκείνη του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά που έπεσε 1.953 μόρια ή του Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου που κατρακύλησε κατά 1.809 μόρια σε σχέση με πέρυσι.
Γενικά όμως οι πτώσεις στα Οικονομικά τμήματα ήταν εντυπωσιακές σε όλη τη χώρα, καθώς εφέτος είχαμε μείωση 10% των εισακτέων τους.
Το τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έπεσε εφέτος κατά 2.322 μόρια, ενώ στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο το τμήμα Οικιακής Οικονομίας έχει πτώση 2.401 μορίων.
Συνεχίζεται και εφέτος η εντυπωσιακή πτώση των Παιδαγωγικών τμημάτων που κάποτε (την περίοδο που οι δάσκαλοι είχαν εξασφαλισμένη την επαγγελματική τους αποκατάσταση) ξεπερνούσαν τα 17.000 μόρια. Εφέτος το αντίστοιχο τμήμα της Φλώρινας έπεσε κατά 1.487 μόρια φτάνοντας κοντά στα 13.000 μόρια για την εισαγωγή στα προγράμματα του.
Εντυπωσιακές πτώσεις καταγράφθηκαν και σε τμήματα πανεπιστημίων της Περιφέρειας. Για παράδειγμα το τμήμα Μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης στον Βόλο έπεσε εφέτος κατά 2.832 μόρια! Το τμήμα Μηχανικών περιβάλλοντος στην Ξάνθη απαιτεί εφέτος βάση εισαγωγής κατά 2.538 μορίων χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή...
Κενές έμειναν εφέτος 836 από όλες τις κατηγορίες (πέρυσι είχαν μείνει κενές 1.150 θέσεις). Άνοδο έχουν 96 τμήματα (κυρίως των ΤΕΙ, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται οι Στρατιωτικές σχολές οι οποίες ανέβηκαν αρκετά εφέτος, με εξαίρεση τις Σχολές Ευελπίδων και Ικάρων που έμειναν σταθερές). Τέλος 28 τμήματα έμειναν σταθερά, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν εφέτος και 28 νέα τμήματα προερχόμενα από συγχωνεύσεις της «Αθηνάς» που δεν είναι συγκρίσιμα σε σχέση με τις περυσινές επιδόσεις των υποψηφίων τους).
Συνολικά 26 τμήματα έχουν εφέτος εισακτέους με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, δηλαδή ένα 5,75% του συνόλου τους (ενώ πέρυσι ήταν 8%). Αντίθετα, κάτω των 10.000 μορίων βρέθηκαν εφέτος 119 μόρια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (πέρυσι ήταν 81 τμήματα).Η Ιατρική σχολή κατρακύλησε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια κάτω από τα 19.000 μόρια, σημειώνοντας μείωση 254 μορίων. Η Νομική σχολή Αθήνας έπεσε επίσης κατά 308 μόρια.
Πτώση έχουν και οι Πολυτεχνικές Σχολές (οι Πολιτικοί Μηχανικοί Αθήνας έπεσαν κατά 959 μόρια εφ
έτος σε σχέση με την περυσινή τους βάση). Στην αντίθετη όχθη το τμήμα Μουσικών σπουδών Αθήνας σημείωσε μια ...περίεργη άνοδο 6.670 μορίων που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν. Κατά 5023 έπεσε εφέτος το τμήμα Ιταλικής γλώσσας (στο οποίο εξετάζεται όμως ειδικό μάθημα) και κατά 4.548 το τμήμα Γαλλικής γλώσσας Θεσσαλονίκης. Στα ΤΕΙ έχουμε καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι, μάλιστα κάποια τμήματα τους της «πρώτης γραμμής» έχουν ανέβει (διοίκηση επιχειρήσεων, πληροφορικής κλπ.) Αντίθετα σε άλλα τμήματα έχουμε εφέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής (π.χ. τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, όπου ειδικό μάθημα που εξεταζόταν ήταν τα Αγγλικών και θα δεχθεί εφέτος πρωτοετείς με βάση  κοντά στα  4000 μόρια). 
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Συγκεκριμένα:
  • Για 6.041 πλεονάζουσες θέσεις, προκηρύχτηκαν 4.600 κενές θέσεις προς πλήρωση.
  • Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου ξεπέρασαν τις 5.750.
  • Οι θέσεις που επέλεξαν οι εκπαιδευτικοί με την υποβολή των αιτήσεων προτίμησής τους έφτασαν τις 3.495, όσες και τελικά είναι οι μετακινήσεις της ανακατανομής των εκπαιδευτικών.
  • Από αυτές οι 2.495 θα καλύψουν εκπαιδευτικές θέσεις εντός της περιφερειακής διεύθυνσης και στην πόλη που ήδη βρίσκονται.
Οι ειδικότητες που μετατάσσονται είναι Γυμναστές, Καθηγητές Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, ειδικότητες που διδάσκουν τα αντικείμενα που προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων.
Για το Δελτίο Τύπου και τον πλήρη κατάλογο αποτελεσμάτων πατήστε εδώ (www.minedu.gov.gr)