Βροντερό ΟΧΙ πολιτών ενάντια στο φράγμα του Καλαμά!

Γιατί είπε ΝΑΙ ο δήμος Σουλίου... ΟΧΙ και στην εκτροπή  νερών από τον Αώο για την ύδρευση των Ιωαννίνων...
Πολίτες στη Θεσπρωτία, που στο Παλαιοχώρι Φιλιατών, όπου συγκεντρώθηκαν, συγκρότησαν ομάδα πρωτοβουλίας, εναντιώνονται στο φράγμα του Καλαμά. Όπως λένε, πίσω από το έργο βρίσκονται "ισχυρά, ιδιωτικά, επιθετικά επιχειρηματικά συμφέροντα". Μπήκε και ζήτημα αν το σχεδιαζόμενο έργο στην Αβαρίτσα υπερβαίνει τα συμβατά όρια του χαρακτηρισμού του ως μικρό υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ), που μέχρι τώρα αυτά ήταν
μικρότερα των 5 MW σε ισχύ και κάτω των 10μ. σε ύψος. Οι κυριότεροι λόγοι, που αντιδρούν οι πολίτες, είναι ο κίνδυνος πλημμυρών και υποβάθμισης των παρακείμενων γεωργικών εκτάσεων εξαιτίας των φαινομένων του μαιανδρισμού που θα εμφανιστούν μετά τις προσχώσεις,  οι δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφορία των ψαριών, η δυσκολία στην εξάσκηση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων (Rafting, Canoe Kayak) και γενικά η ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του ποταμού. Όπως αναφέρουν οι Παύλος Αλεξίου, πολιτικός μηχανικός, Θωμάς Φώτσης, χημικός μηχανικός και Μιχάλης Μπασιάκος, υπάλληλος ΤΟΕΒ, "πριν από τα Χριστούγεννα, στην Αβαρίτσα, χωρία καμιά άδεια, οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν να ανοίγουν δρόμους, καταστρέφοντας παρόχθια βλάστηση, για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών (γεωτρήσεων κλπ.), τις οποίες αναγκάστηκαν να διακόψουν και για τις οποίες υπέβαλαν στη συνέχεια αίτηση για αδειοδότηση (!!!), μετά τις επίμονες παρεμβάσεις-καταγγελίες του συντοπίτη και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου καθηγητή Φυσικής Μίλτου Ζώη. Ο Καλαμάς δέχεται έντονες πιέσεις από πολλές πλευρές". Ο δήμος Φιλιατών και ο δήμος Σουλίου, στα όρια των οποίων ανήκει η περιοχή του φράγματος της Αβαρίτσας και της Μπολιάνας, έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά. Ο δήμος Φιλιατών είπε ΟΧΙ, ενώ ο δήμος Σουλίου είπε ΝΑΙ, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιβαρύνσεις στο περιβάλλον, ενώ θα προκύψουν και αντισυαθμιστικά οφέλη.
***
Στο μεταξύ ΟΧΙ λένε πολίτες και στην εκτροπή νερών από τον Αώο, που έκαναν στην Κόνιτσα συνέλευση, με σκοπό την ύδρευση των Ιωαννίνων. Όπως υποστηρίζουν η παρέμβαση θα γίνει σε περιοχές Natura", αν ξεκινήσει το έργο, και επισημαίνουν  ότι "κάθε ενέργεια θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ανάγκες προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου". Το έργο θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track, που σημαίνει ότι θα παρακαμφθούν  περιβαλλοντικές μελέτες. Ακόμη ισχυρίζονται ότι "το έργο δεν είναι υποτυπωδώς αναπτυξιακό. Ούτε θέσεις εργασίας δημιουργούνται, ούτε αναπτυξιακές υποδομές. Αντιθέτως καταστρέφεται το περιβάλλον. Κέρδη για λίγους".