Η "Δωδώνη" τετέλεσται, αλλά μαχαίρια βγήκαν πάνω στο πτώμα της!

Τι λένε ο περιφερειάρχης Ηπείρου και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων...
Η "Δωδώνη" τετέλεσται, αλλά οι φορείς αλληλομαχαιρώνονται... Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υποστηρίζει ότι "το συμφέρον των κτηνοτρόφων,  ειδικά την περίοδο που διανύουμε, είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η λειτουργία της «Δωδώνης» και να μην απαξιωθεί από λανθασμένους χειρισμούς. Αυτό έχουν χρέος να το διαφυλάξουν πρώτοι εκείνοι που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι τους". Και προσθέτει: "Ενώ είναι αυταπόδεικτες οι ευθύνες των διοικήσεων των  Ενώσεων
Αγροτικών Συνεταιρισμών για την κατάληξη του διαγωνισμού  μεταβίβασης των μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»,  ορισμένοι επιχειρούν  να διαγράψουν γεγονότα και να ανακαλύψουν εξιλαστήρια θύματα.  Είναι οι ίδιοι, που τορπίλισαν κάθε προσπάθεια για την δημιουργία Ηπειρωτικής εταιρίας λαϊκής βάσης που θα διεκδικούσε την απόκτηση των μετοχών, είναι οι ίδιοι που διαβεβαίωναν ότι  έχουν λύσεις και έτοιμες προτάσεις για την αγορά τους. Είναι και ορισμένοι που επέμειναν σε  ανεδαφικά αιτήματα, μη αντιλαμβανόμενοι τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί εδώ και δύο περίπου χρόνια έναντι της Ε.Ε. για την αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ, που οδήγησαν τελικά και στην εκκαθάριση της ίδιας της Τράπεζας". Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης τονίζει ότι "οι ΕΑΣ, μέτοχοι μειοψηφίας στη Δωδώνη, έχουν ζωτικό συμφέρον, κατοχυρωμένο στο νόμο και το Καταστατικό της Δωδώνη, να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της Δωδώνη, που βασίζεται στην υψηλή ποιότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος της περιοχής, το οποίο προμηθεύεται η Δωδώνη από τα μέλη των ΕΑΣ.  Οι ΕΑΣ δεν επιθυμούν να καταστήσουν τη Δωδώνη υπηρέτη των συμφερόντων των συνεταιρισμών σε βάρος της ανάπτυξής της, ούτε να απαξιώσουν το πλειοψηφικό πακέτο της Αγροτικής Τράπεζας. Ούτε αντιστρατεύονται την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή, που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη της εταιρίας. Απαιτούν όμως να τηρηθεί ο νόμος και να κατοχυρωθούν στο καταστατικό της Δωδώνης, όσο ακόμη κύριος μέτοχός της είναι η Αγροτική Τράπεζα, οι διατάξεις του νόμου και του Καταστατικού". Ολόκληρο το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων έχουν ως εξής: 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Σήμερα που είναι αυταπόδεικτες οι ευθύνες των Διοικήσεων των  Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την κατάληξη του διαγωνισμού  μεταβίβασης των μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ»,  ορισμένοι επιχειρούν  να διαγράψουν γεγονότα και να ανακαλύψουν εξιλαστήρια θύματα.
Είναι οι ίδιοι, που τορπίλισαν κάθε προσπάθεια για την δημιουργία Ηπειρωτικής εταιρίας λαϊκής βάσης που θα διεκδικούσε την απόκτηση των μετοχών, είναι οι ίδιοι που διαβεβαίωναν ότι  έχουν λύσεις και έτοιμες προτάσεις για την αγορά τους.   
Είναι και ορισμένοι που επέμειναν σε  ανεδαφικά αιτήματα, μη αντιλαμβανόμενοι τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί εδώ και δύο περίπου χρόνια έναντι της Ε.Ε. για την αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ, που οδήγησαν τελικά και στην εκκαθάριση της ίδιας της Τράπεζας.
Είναι οι ίδιοι που  ενώ σήμερα καταγγέλλουν το διαγωνισμό, συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις του, προσλαμβάνοντας μάλιστα ειδικό σύμβουλο εξαγοράς της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Σήμερα «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους» για το τίμημα που επιτεύχθηκε,  όταν  με την αρχική τους πρόταση  οριοθέτησαν  το «εύλογο του τιμήματος» στα 21, 3  εκ. ευρώ, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τις δανειακές υποχρεώσεις της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και το ποσοστό που κατέχουν οι Ενώσεις.  
Η Περιφερειακή Αρχή, ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο τα δύο τελευταία χρόνια  κατ΄ επανάληψη και επισταμένα έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας. Όλες οι προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικής πρότασης, απέτυχαν εξαιτίας της ανελαστικής στάσης που επέδειξαν οι Ενώσεις – μέτοχοι,  στη συνέχεια και συνδικαλιστές των κτηνοτροφικών συλλόγων.
Η  Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο στήριξε την κοινή πρόταση Ενώσεων – ΒΙΚΟΣ Α.Ε., εκφράζοντας την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μεταβίβασης των μετοχών  στην κοινοπραξία SIMOS FOOD GROUP και Ρώσων επενδυτών.
Δυστυχώς εκ των υστέρων, διαπιστώθηκε ότι οι   Ενώσεις είχαν μετατραπεί σε «γυρολόγους», κάνοντας (μέσω τριμελούς ομάδας που είχαν συγκροτήσει) διαπραγματεύσεις με όλους τους υποψήφιους αγοραστές, μεταξύ των οποίων και με τη SIMOS την οποία σήμερα καταγγέλλουν.
Με το κοινοπρακτικό σχήμα  Strategic Initiatives UK LLP - Simos Food Group έγινε προσέγγιση για την παραχώρηση της ΖΩ- ΔΩ. Αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό, ούτε από αυτή, ούτε από καμία άλλη εκ των ενδιαφερομένων εταιριών, πλην της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. που κλήθηκε την τελευταία στιγμή.  Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι Ενώσεις επεδίωξαν, μέσω άλλου Φορέα, τη μίσθωση της ΖΩ- ΔΩ και όταν αυτό συνάντησε την άρνηση του κοινοπρακτικού σχήματος, τότε η ηγετική τους ομάδα επαναπροσέγγισε τους συνδικαλιστές – κτηνοτρόφους.
Ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει- και αναμένει -  εγγράφως εξηγήσεις από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕΒΑΝΚ για το σκεπτικό βάσει του οποίου κατέληξαν  στη συγκεκριμένη επιλογή και τους λόγους που απέρριψαν τις άλλες προσφορές. Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό  στοιχείο από την εξήγηση που υπάρχει για το ύψος του τιμήματος. Οφείλουν όμως και οι Ενώσεις να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τις εταιρίες που κατέθεσαν προτάσεις εξαγοράς της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και με ποια κριτήρια όρισαν το τίμημα στα 21,3 εκ. ευρώ. Οι κτηνοτρόφοι, τα μέλη τους, η Ηπειρωτική κοινωνία και οι φορείς,   τους οποίους θυμούνται κατά το δοκούν, έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν όλη την αλήθεια.    
Είναι χρήσιμο ορισμένοι  αγροτοσυνδικαλιστές να μη συγχέουν το συνεταιριστικό κίνημα με τους εαυτούς τους. Ο Περιφερειάρχης έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις με τη δομή που γνωρίσαμε, με την όποια προσφορά τους,  έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και πλέον είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και των αγροτών, εξ ου και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού τους που έχουν αναληφθεί τον τελευταίο χρόνο. Ο καιρός που οι συνεταιριστικές οργανώσεις  αλώνονταν από πρόσωπα  έχοντα ελάχιστη σχέση με το αγροτικό επάγγελμα, συγκροτώντας μηχανισμούς εξουσίας, έχει  παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Η Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά ο Περιφερειάρχης ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Συμπαρίσταται στους αγώνες τους, αλλά όλοι γνωρίζουν πολύ καλά,  ότι οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ειδικά μάλιστα για τις αποκρατικοποιήσεις δεν εξαρτώνται καν ούτε από την Ελληνική Πολιτεία,  καθώς είναι συνάρτηση των συμφωνιών με την Ε.Ε. και τους δανειστές της χώρας μας.
Το συμφέρον των κτηνοτρόφων,  ειδικά την περίοδο που διανύουμε, είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η λειτουργία της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και να μην απαξιωθεί από λανθασμένους χειρισμούς. Αυτό έχουν χρέος να το διαφυλάξουν πρώτοι εκείνοι που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι τους.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αλήθειες ενοχλούν και εγείρουν αντιδράσεις από όσους θίγονται. Ο Περιφερειάρχης, δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να σταματήσει να αγωνίζεται για το καλό των κτηνοτρόφων και της «ΔΩΔΩΝΗΣ»,   να εκφράζει  τις απόψεις του και να θέτει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ζητήσαμε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης της Δωδώνης, γιατί η εταιρία αυτή τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στη σημαντικότερη φάση της πολυετούς λειτουργίας της, αφού ο κύριος μέτοχός της, η Αγροτική Τράπεζα, ετέθη σε ειδική εκκαθάριση και, κατά συνέπεια, πρέπει να μεταβιβασθεί το πλειοψηφικό της πακέτο στη Δωδώνη. Η Δωδώνη έχει έντονο το συνεταιριστικό χαρακτήρα όχι μόνον για λόγους ιστορικούς, αλλά και νομικούς. Κατά το άρθρο 3 του Καταστατικού της ΔΩΔΩΝΗ  στο σκοπό της περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη συνεργασίας με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούνται με επιχειρήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων ή με άλλες συναφείς με την κτηνοτροφία και τη γαλακτοκομία εργασίες. Εξάλλου, κατά το άρθρο 8 του Καταστατικού, οι μετοχές της Δωδώνη είναι ονομαστικές και μη μεταβιβάσιμες. Σήμερα το «μη μεταβιβάσιμες» έχει την έννοια του «δεσμευμένες», με την έννοια ότι μέτοχοι της Δωδώνη μπορούν να καταστούν μόνον πρόσωπα που, βάσει του καταστατικού, δεσμεύονται από το σκοπό και της αρχές λειτουργίας της Εταιρίας και εγκρίνονται από το Διοικητικό της Συμβούλιο. Και, σε κάθε περίπτωση, οι παλαιοί μέτοχοι έχουν δικαίωμα προτιμήσεως στη διαδικασία αυτή. Οι ΕΑΣ, μέτοχοι μειοψηφίας της Δωδώνης, έχουν ζωτικό συμφέρον, κατοχυρωμένο στο νόμο και το Καταστατικό της Δωδώνη, να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της Δωδώνη, που βασίζεται στην υψηλή ποιότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος της περιοχής, το οποίο προμηθεύεται η Δωδώνη από τα μέλη των ΕΑΣ.  Οι ΕΑΣ δεν επιθυμούν να καταστήσουν τη Δωδώνη υπηρέτη των συμφερόντων των συνεταιρισμών σε βάρος της ανάπτυξής της, ούτε να απαξιώσουν το πλειοψηφικό πακέτο της Αγροτικής Τράπεζας. Ούτε αντιστρατεύονται την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή, που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη της εταιρίας. Απαιτούν όμως να τηρηθεί ο νόμος και να κατοχυρωθούν στο καταστατικο της Δωδώνη, όσο ακόμη κύριος μέτοχός της είναι η Αγροτική Τράπεζα, οι διατάξεις του νόμου και του Καταστατικού, που προβλέπουν ότι:
α) Οι μετοχές της Δωδώνη είναι ονομαστικές και δεσμευμένες. Και είναι δεσμευμένες γιατί η Δωδώνη είναι μια εταιρία με ειδικό χαρακτήρα. Συστάθηκε από τις ΕΑΣ και την Αγροτική Τράπεζα και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν – πέραν της Αγροτικής Τράπεζας – μόνο ΕΑΣ. Όλες οι ΕΑΣ-μέτοχοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και μεριμνούν για το συντονισμό και την ενίσχυση των μελών τους, τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών και, κυρίως, για τη διατήρηση της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος της περιοχής, για το οποίο η Δωδώνη διακρίνεται από τις ανταγωνιστικές της επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες.
β) Η μεταβίβαση των μετοχών εξαρτάται από την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.
γ) Η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου παρέχεται όταν η μεταβίβαση των μετοχών διασφαλίζει την τήρηση του σκοπού και των κανόνων λειτουργίας της εταιρίας.
δ) Σε κάθε περίπτωση, παρέχεται δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους όταν μέτοχος επιθυμεί να μεταβιβάσει τις μετοχές του.
ε) Η διαδικασία ασκήσεως του δικαιώματος προτιμήσεως πρέπει να βασίζεται σε κανόνες διαφάνειας και να διασφαλίζει την τήρηση της ουσίας ως προς τους κανόνες επιλογής των νέων μετόχων, με βάση το καταστατικό της Δωδώνη: Ότι δηλαδή αυτοί θα δεσμεύονται να δημιουργούν συνέργειες με τις τοπικές παραγωγικές μονάδες που παρέχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα στη Δωδώνη, και θα διοικούν τη Δωδώνη έτσι ώστε αυτή να διασφαλίζεται η ποιοτική της ταυτότητα και η συνυφασμένη με αυτή προώθηση και ανάπτυξη των οικονομιών των τοπικών παραγωγών γάλακτος, μετόχων (άμεσα ή έμμεσα, μέσω των ΕΑΣ) της Δωδώνη. Η ύπαρξη και λειτουργία των μικρών, τοπικών παραγωγικών κτηνοτροφικών μονάδων, που είναι οι προμηθευτές γάλακτος της Δωδώνη,  είναι επ’ ωφελεία τόσο της Εταιρίας, όσο και της εθνικής οικονομίας. Σε περίπτωση που μεταβιβασθεί το πλειοψηφικό πακέτο της Αγροτικής σε άσχετα πρόσωπα, χωρίς να έχουν προηγουμένως κατοχυρωθεί με σαφήνεια στο καταστατικό της Δωδώνη οι ρήτρες που διασφαλίζουν τις συνέργειες με τις τοπικές παραγωγικές μονάδες, κινδυνεύει να αλλάξει ο οικονομικοκοινωνικός προσανατολισμός της Δωδώνης, αλλά και η ποιοτική της σφραγίδα. Και κάτι τέτοιο, αν συμβεί απότομα και χωρίς προγραμματισμό, θα έχει καταστροφικές συνέπειες, αφού θα οδηγήσει άμεσα στον αφανισμό τις τόσες υγιείς μικρές παραγωγικές μονάδες της Ηπείρου, προμηθευτές της Δωδώνης, που είναι η πηγή βιοπορισμού χιλιάδων ανθρώπων της περιοχής, χωρίς μάλιστα αυτές να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού λειτουργούν με χρήματα και κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Καλούμε λοιπόν αυτή την ύστατη στιγμή τον κύριο μέτοχο της Δωδώνης, τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, πριν μεταβιβάσει τις μετοχές σε οποιονδήποτε τρίτο, να λάβει υπόψη Ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει συμβάλει μέχρι τώρα, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, στη δημιουργία της Εταιρίας αυτής. Το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, όπως αυτό είναι αποτυπωμένο στο νόμο και στο καταστατικό της Δωδώνη, δεν είναι να βγει απλώς σε χρηματικό πλειοδοτικό διαγωνισμό το πλειοψηφικό πακέτο της Δωδώνη, που έχει η Αγροτική. Θα ήταν ακόμη και με οικονομικούς όρους μυιωπική μια τέτοια θεώρηση των πραγμάτων. Ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας μόνον τότε θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του, αν μεριμνήσει, σε συνεργασία μαζί μας, ως οργανώσεις που εκπροσωπούμε του παραγωγούς, από τους οποίους η Δωδώνη προμηθεύεται την πρώτη ύλη για τα προϊόντα της, για την τροποποίηση του καταστατικού της Δωδώνη σύμφωνα με το νόμο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανεύρεση αγοραστή του πλειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής σύμφωνα με το νόμο και τις διατάξεις του καταστατικού της Δωδώνη. Επιβάλλεται, λοιπόν, πριν γίνει η μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας, να διαμορφωθούν οι διατάξεις του Καταστατικού της Δωδώνη για τη μεταβίβαση των μετοχών της σύμφωνα με τα νέα δεδομένα: Ο οποιοσδήποτε μέτοχος της Δωδώνη πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα κριτήρια και να υπόκειται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς τη λειτουργία της Δωδώνη, που προκύπτουν απ’ το Καταστατικό της. Ζητήσαμε, λοιπόν, τη σύγκληση αυτής της Γενικής Συνέλευσης για να αποφασισθεί μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην προσεκτική και επιμελημένη τροποποίηση των άρθρων του Καταστατικού της Δωδώνη, ώστε:
α) Να προβλέπεται σαφής, διαφανής και επαρκώς καθορισμένη διαδικασία επιλογής νέων μετόχων της Δωδώνη, άρα και νέου στρατηγικού εταίρου, αν χρειάζεται, οριοθετώντας τα οικονομικοκοινωνικά κριτήρια που πρέπει να πληροί και το σύμφωνο με τον εταιρικό σκοπό χαρακτήρα που οφείλει να έχει ο νέος μέτοχος, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία της εταιρίας και τη σχέση της με τις τοπικές παραγωγικές μονάδες.
β) Να καθορισθούν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι μέτοχοι της Δωδώνη, σε σχέση με την επιδίωξη του σκοπού της εταιρίας και την προώθηση των οικονομιών των τοπικών παραγωγικών μονάδων, προκειμένου να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο εταιρικός σκοπός της Δωδώνη και να διασφαλίζεται ο άρρηκτα συνδεδεμένος με την τοπική παραγωγή, κοινωνία και οικονομία χαρακτήρας της.
γ) Να αποκρυσταλλωθούν και να διατυπωθούν με σαφήνεια στο Καταστατικό της Δωδώνη τα ουσιαστικά κριτήρια επιλογής νέων μετόχων και οι δεσμεύσεις στις οποίες αυτοί θα υπόκεινται.
δ) Να ρυθμιστεί ρητώς στο Καταστατικό το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων για την απόκτηση πωλουμένων μετοχών, με σαφή καθορισμό της διαδικασίας μεταβίβασης των μετοχών και των ουσιαστικών προϋποθέσεων παροχής της έγκρισης μεταβίβασης των μετοχών από το Διοικητικό Συμβούλιο. 
Η μεταβίβαση των μετοχών της Δωδώνη που έχει η Αγροτική Τράπεζα πρέπει και επιτρέπεται να γίνει μόνον εφόσον έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού. Μόνο έτσι θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η πώληση του πακέτου μετοχών της Αγροτικής στηρίζεται στο νόμο και στο Καταστατικό και γίνεται με διάφανες και δημοκρατικές διαδικασίες και αρχές, αλλά και οτι ο νέος στρατηγικός εταίρος θα τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις του για τη στάση του απέναντι στις τοπικές παραγωγικές μονάδες σε σχέση με τη λειτουργία της εταιρίας. Οι ΕΑΣ αναζητούν συναινετικές και διαλεκτικές λύσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της Δωδώνη, διαφυλάσσοντας παράλληλα τα συμφέροντα των ΕΑΣ-μετόχων, της περιοχής της Ηπείρου και της κοινωνίας μας. Για να μη φύγει η βιομηχανία από την Ήπειρο, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, για να εξακολουθήσει το σήμα Δωδώνη να έχει τη φήμη που έχτισε η εταιρία με τη στήριξη των ΕΑΣ και της τοπικής κοινωνίας τα τελευταία 50 χρόνια, για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της τοπικής παραγωγής και να διαφυλαχθεί η άριστη ποιότητα των προϊόντων της Δωδώνη. Οι ΕΑΣ προτείνουν, λοιπόν, με πνεύμα δημιουργικό, διαλλακτικό και αναπτυξιακό, τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέτοχοι, καθώς και εμπειρογνώμονες όλων των πλευρών. Η επιτροπή αυτή θα επεξεργασθεί και θα φέρει στο ΔΣ πρόταση τροποποίησης του καταστατικού της Δωδώνη, που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφύλαξη του σκοπού και της λειτουργίας της εταιρίας σε κάθε μεταβίβαση μετοχών. Το ΔΣ θα φέρει, στη συνέχεια, στη ΓΣ την πρότασή του, για να ληφθούν οι αποφάσεις. Η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να βρεθούμε μπροστά σε δήθεν τετελεσμένα γεγονότα, με νέο, δήθεν, μέτοχο στη Γενική Συνέλευση. Ο μέτοχος αυτός θα έχει αποκτήσει παράνομα τις μετοχές και γι’ αυτό δεν θα τον δεχθούμε ούτε και θα νομιμοποιήσουμε τέτοιες τακτικές.