Στα αζήτητα το μνημείο στο 731 ύψωμα, όπου κρίθηκε η νίκη κατά των Ιταλών

Σειρά εκδηλώσεων στη Βόρειο Ήπειρο για την επέτειο του "ΟΧΙ"...
Το μνημείο στο ύψωμα 731, όπου κρίθηκε η νίκη κατά των Ιταλών, εγκαταλείφθηκε. Κινδυνεύει ακόμη και να καταρρεύσει, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον...  Ένας τιτάνιος αγώνας διεξήχθη στο ύψωμα 731  κατά την "εαρινή επίθεση" των Ιταλών στα μέσα Μαρτίου 1941, προκειμένου οι ιταλικές φασιστικές δυνάμεις με την παρουσία του ίδιου δικτάτορα Μουσολίνι -μετά από τέσσερις μήνες πόλεμο - να δρέψουν μία νίκη κατά της Ελλάδας και να κατέβουν μαζί με τις ναζιστικές δυνάμεις των Γερμανών «νικητές»
στην Αθήνα! Το 731 όμως, ανέτρεψε τα σχέδια του(ς). Στο ύψωμα αυτό, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Η ιστορία για το 731 γράφει: Επί 7 ημέρες, ως τις 15 Μαρτίου η μεραρχία δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά απέκρουσε τα κύματα των επιτιθέμενων αντιπάλων. Οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις άρχιζαν με πυκνό κανονιοβολισμό που κατέσκαβε τα υψώματα, για να καταλήξουν σε συμπλοκές, όπου το λόγο είχαν η χειροβομβίδα και η λόγχη. Το ύψωμα 731, μεταξύ Αώου και Άψου, έμεινε θρυλικό. Ως τις 19 Μαρτίου, μετά από σχετική τριήμερη ανάπαυλα, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν κατά του υψώματος 731 όχι λιγότερες από 18 επιθέσεις. Το «731», όπως έμεινε γνωστό στην πολεμική ιστορία και των δύο αντιπάλων, υπήρξε ίσως ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα ολόκληρου του παγκοσμίου πολέμου. 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΧΙ"
Σειρά εκδηλώσεων έγιναν στη Βόρειο Ήπειρο για την επέτειο του "ΟΧΙ".
*Στην Μπομποστίτσα Κορυτσάς (παραμονή του εορτασμού), όπου μεταξύ των άλλων, που παραβρέθηκαν, ήταν και ο πρόεδρος της "Ομόνοιας" Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιο, που κατηγορήθηκε από τις αλβανικές αρχές, γιατί έφτιαξε το μνημείο για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες. Συμμετείχαν ακόμη στην εκδήλωση  ο Έλληνας πρόξενος Κορυτσάς Ιωάννης Πεδιώτης, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ευάγγελος Ντούλες, η βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ κ. Μαρία Αντωνίου κ.ά. 
*Στους Αγίους Σαράντα (προπαραμονή της εορτής), όπου εμφανίστηκαν χορευτικά από τα σχολεία της περιοχής και παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ Βαγγέλης Ντούλες.
*Στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα (ανήμερα του εορτασμού), όπου υπάρχουν ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία. Να σημειωθεί ότι στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες βρέθηκε (παραμονή της εορτής), ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.