«Πολεμικό» είναι το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα Δημαρχεία της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου γενικότερα, με αφορμή τον αποκλεισμό όλων σχεδόν των τοπικών Δήμων από το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και πάνω.
Οι Δήμοι είχαν ποντάρει πολλά σ’ αυτό για ενίσχυση του προσωπικού τους και η ανακοίνωση της ΔΥΠΑ ότι κλείνει πρόωρα λόγω κάλυψης των προσφερόμενων θέσεων, προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Για το θέμα συζήτησε εκτάκτως χθες η ΠΕΔ Ηπείρου, η οποία αποφάσισε να προταθούν κινητοποιήσεις με διήμερο κλείσιμο των Δημαρχείων στις υπόλοιπες ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ και να ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο νέο πρόγραμμα με 10.000 θέσεις για ανέργους. Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες εξαπέλυσαν «βολές» κατά του Κράτους για τη μεταχείριση που επιφυλλάσσει στους ΟΤΑ, αλλά και εναντίον της ΚΕΔΕ για τη «χλιαρή» της στάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εντάχθηκαν μόνο ο Δήμος Πρέβεζας, με τον Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο να συντάσσεται πάντως με τις αποφάσεις των υπολοίπων Δημάρχων της Ηπείρου και εκείνος των Κεντρικών Τζουμέρκων.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ
«H διαδικασία που ακολουθήθηκε για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55 ετών και πάνω δεν τιμά το Κράτος, καθώς δεν είχε αποσαφηνιστεί εκ των προτέρων πώς θα κυλήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς», ανέφερε, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου, ο Πρόεδρός της και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής. Όπως είπε, η συγκεκριμένη διαδικασία συνέπεσε για πολλούς Δήμους με μία περίοδο που εγκρίνουν προϋπολογισμούς, ενώ οι υπηρεσίες τους ασχολούνται με πολλά ακόμη παράλληλα αντικείμενα που έχουν και αυτά τη δική τους προθεσμία και σημασία. Σχολιάζοντας την είδηση ότι η ΔΥΠΑ ενέκρινε 1.000 επιπλέον θέσεις στο ίδιο πρόγραμμα για τους φορείς που έμειναν εκτός, ο κ. Νταής τόνισε πως οι πραγματικές ανάγκες ανέρχονται σε 10.000 θέσεις, άρα η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Πάντως, έκανε και μία αυτοκριτική, λέγοντας πως οι Δήμοι έπρεπε να είναι πιο έτοιμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ και πρότεινε να ασκηθεί πίεση για να ανοίξει αυτό ξανά με αυξημένες θέσεις.
«Να βάλουμε λουκέτο…»
Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κώστας Παπασιώζος εμφανίστηκε πιο σκληρός κατηγορώντας τη ΔΥΠΑ ότι δεν είχε ενημερώσει πως το πρόγραμμα για ανέργους 55+ είναι ανταγωνιστικό, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της υπό τον Λάζαρο Κυρίζογλου Διοίκησης της ΚΕΔΕ σημειώνοντας πως «αφού δεν διασφαλίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τα συμφέροντα των Δήμων δεν χρειάζεται να μας εκπροσωπεί». Ο κ. Παπασιώζος πρόσθεσε πως τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης «πήραν το μερίδιό τους και άφησαν εμάς τους μικρούς να ψαχνόμαστε» και κατέληξε ζητώντας να προταθεί μέσω της ΠΕΔ οι Δήμοι να βάλουν διήμερο λουκέτο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Την ίδια πρόταση κατέθεσε και ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ζητώντας «την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη όλοι οι Δήμαρχοι να βρεθούμε έξω από το υπουργείο Εργασίας και να κλείσουμε τα Δημαρχεία για δύο ημέρες». Ο κ. Μίγδος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο ίδιος για το θέμα των συμβασιούχων που θέλει για τον Δήμο του σε τρία αρμόδια υπουργεία και τις θετικές διαβεβαιώσεις που έλαβε, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν. Παράλληλα, τόνισε πως δημόσιοι φορείς όπως Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κλπ. εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επειδή δεν είναι ίδιες οι διαδικασίες υποβολής αίτησης, οι οποίες για τους Δήμους είναι πιο χρονοβόρες.
Διμέτωπη επίθεση
Για βαθιά πολιτικό ζήτημα έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, τονίζοντας πως δεν είναι οι Δήμοι εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν για το ότι έμειναν εκτός του προγράμματος απασχόλησης 55+ αλλά το Κράτος. «Μας έχουν γελοιοποιήσει. Μας έβαλαν όλους μέσα σε ένα στενό κλουβί και στο τέλος θα φαγωθούμε μεταξύ μας», τόνισε με έμφαση. Ο κ. Μπέγκας εξαπέλυσε επίθεση αφενός στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν στηρίζει τους Δήμους σε μία σειρά από καυτά ζητήματα που τους απασχολούν όπως το ενεργειακό, τα τεράστια οικονομικά βάρη στη διαχείριση απορριμμάτων και οι ΔΕΥΑ και αφετέρου στην πλειοψηφούσα παράταξη της ΚΕΔΕ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της στο θέμα του προγράμματος της ΔΥΠΑ. «Μέσω διαλόγου δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα. Οι 1.000 νέες θέσεις είναι ψίχουλα. Έχω ανάγκη 85 υπαλλήλους, αν πάρω πέντε τι να τους κάνω;», αναρωτήθηκε και τάχθηκε υπέρ δυναμικών κινητοποιήσεων των Δήμων ανεξάρτητα από την ΚΕΔΕ.
Στο ίδιο έργο θεατές…
«Μας έδωσαν αύξηση στους ΚΑΠ και μας τα παίρνουν διπλά από άλλη τσέπη με αυξήσεις στο μισθολόγιο των υπαλλήλων, πιστοποιητικά, συντηρήσεις παιδικών χαρών κλπ.», ανέφερε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης και τάχθηκε υπέρ της πρότασης για διήμερο λουκέτο στα Δημαρχεία.
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε πάντως ο Δήμαρχος Δωδώνης και πρ. πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος σημείωσε πως ήταν γνωστό ότι το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και αντοχές και κάποια στιγμή θα έκλεινε, όπως συνέβη και με τα αντίστοιχα προγράμματα απασχόλησης στο πρόσφατο παρελθόν. «Είμαστε ακριβώς στο ίδιο έργο θεατές. Ως πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχουμε αντιδράσεις βραδύποδα. Πάντα το ίδιο γίνεται», είπε με νόημα και πρότεινε «να δούμε πρώτα εμείς ως Δήμοι της Ηπείρου τι προσωπικό θέλουμε και να ζητήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκλειστικά για την περιοχή μας». Ο κ. Ντακαλέτσης εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. «Αν πάμε στον Υπουργό θα φάμε πόρτα», είπε χαρακτηριστικά.
«Μας εκθέτουν…»
Για καθαρά πολιτικό ζήτημα, έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, τονίζοντας πως για ό,τι έγινε έχει σοβαρές ευθύνες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Παράλληλα, σημείωσε πως «το δούλεμα έγινε από τα αρμόδια υπουργεία. Υπήρχαν χρήματα αλλά τα πήραν και τα έδωσαν αλλού». Ο κ. Καψάλης πρόσθεσε με νόημα πως «το Κράτος λειτουργεί μεθοδευμένα και με ειδικό σκοπό. Μας εκθέτουν καθημερινά. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν είδε τους ΟΤΑ με καλό μάτι, μας θεωρούν ανταγωνιστές. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πιο διεκδικητικοί και η πίεση να έρθει από τις ΠΕΔ προς την ΚΕΔΕ».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης που ήταν παρών στη συνεδρίαση ανέφερε ότι «είναι πολλά και σοβαρά τα προβλήματα και πρέπει ως Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση να διατηρήσουμε την ενότητά μας». Εξέφρασε δε την ανησυχία ότι θα έρθουν και άλλα πολύ χειρότερα για τους Δήμους και τόνισε ότι το διήμερο κλείσιμό τους είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.
Παρούσα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και η Δήμαρχος Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ, η οποία τόνισε τη λέξη «απόγνωση» για να περιγράψει την κατάσταση στους Δήμους. «Πώς να δουλέψω; Με ποιο κόσμο να κάνω αυτά που θέλουν οι δημότες μου; Δεν ζητάω πολλά, μόνο τα αυτονόητα. Μου κόβει τα πόδια ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα 55+», τόνισε χαρακτηριστικά. Η ίδια κράτησε πάντως αποστάσεις από την πρόταση για κλείσιμο των Δημαρχείων. «Δεν ξέρω αν μπορώ να κλείσω το Δημαρχείο, γιατί δεν βγαίνει με τίποτα η δουλειά, αλλά πρέπει να αντιδράσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν θα εγκαταλείψω τον Δήμο, θα παλέψω».
Επιπλέον θέσεις
Μετά τις έντονες αντιδράσεις από τους Δήμους όλης σχεδόν της χώρας η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα διατεθούν άλλες 1.000 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης στο πρόγραμμα ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, για τις οποίες δικαίωμα αίτησης θα έχουν μόνο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που δεν το έκαναν για τις 6.000 θέσεις, οι οποίες είχαν διατεθεί αρχικά. Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους τόσους. Ο προϋπολογισμός των νέων θέσεων ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ.