ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Λαμπρά εορτάστηκε η 25 Μαρτίου 1821, αλλά χωρίς παρέλαση στην Ηγουμενίτσα

Του π. Ηλία Μάκου

Από τη μια έως την άλλη άκρη της Θεσπρωτίας, ακόμη και στα πολύ μικρά χωριά με λιγοστούς κατοίκους, εορτάστηκε η 25η Μαρτίου. 

Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν έγινε παρέλαση στην Ηγουμενίτσα (ανεπίσημα παρέλασαν η Φιλαρμονική του Δήμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γραικοχωρίου και τα παιδάκια του παιδικού σταθμού (DISNEYLAND)  ,  αλλά έγιναν κανονικά παρελάσεις στην Παραμυθιά και στους Φιλιάτες.  

Και το μήνυμα που δόθηκε είναι ας μη μας καταβάλλουν οι εξωτερικές συνθήκες. Ας μην απελπιζόμαστε από την κατάσταση, που επικρατεί γύρω μας, όσο ζοφερή και αν παρουσιάζεται. 

Μπορούμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε κρίση και κάθε κίνδυνο, που μας απειλεί. Όχι μόνο με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά και με τη βοήθεια του Θεού. 

Οι ήρωες πρόγονοί μας, μάς έδειξαν τον δρόμο. Δρόμο ματωμένο, αλλά και νικηφόρο. 

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, μετά τη δοξολογία,  χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Παραμυθίας Σεραπίωνος, στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου επικαίρως μίλησε η φιλόλογος Σοφία Βασιλείου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Κατατέθηκαν στεφάνια από τον  βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα, τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή, τον εκπρόσωπο του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Φιλιατών Νικόλαο Καρατζούνη, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Μαρία Σαμίου, εκπροσώπους  κομμάτων, αλλά και αστυνομικών, πυροσβεστικών  και λιμενικών αρχών κ. ά.

ΦΙΛΙΑΤΕΣ

Μετά τη δοξολογία και την επετειακή ομιλία από τη νηπιαγωγό Ελπίδα Φερεντίνου Ηλιάνα Τσιάτσιου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Φιλιατών Βασίλη Τζίγκο, τις τοπικές αρχές, συλλόγους, σωματεία και οργανώσεις,.

Η εκδήλωση έκλεισε με  μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. 

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Έγινε παρέλαση από μαθητές, αλλά   και Σουλιώτες του Σώματος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης, καθώς και του παιδικού τμήματος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς και του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Προδρομίου. 

Προηγήθηκε  δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου, ομιλία από την εκπαιδευτικό Βασιλική Τσακίρη  και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων από το δήμαρχο Σουλίου Αθανάσιο Ντάνη κ. ά.. 

ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

Οι αγωνιστές του 1821 δεν υπολόγιζαν ούτε τον εαυτό τους, ούτε τις οικογένειές τους ακόμα. Η ευχή τους ήταν "καλό βόλι" και κάλλιο θάνατος χωρίς ντροπή, παρά ντροπή χωρίς θάνατο".  

Αυτούς τους αγωνιστές χρέος έχουμε να τους θυμόμαστε. Διαφορετικά κινδυνεύει από εμάς τους ίδιους. Για μάς το είπε ο Κολοκοτρώνης: "Λησμονιά συχνά μαραίνει τα ενδοξότερα έργα. Πότιζε τη γλάστρα, να κοκκινίσει το φύλλο της τριανταφυλλιάς".