Με «Αριστείον Γραμμάτων» τιμήθηκε ο «Πρωινός Λόγος» Ιωαννίνων από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (φωτό), όπου απονεμήθηκαν βραβεία σε εκπροσώπους Περιφερειακού και Αθηναϊκού Τύπου.
Το βραβείο στον «Π.Λ.» παρέδωσε στον εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Κουτσολιόντο ο Ηπειρωτικής καταγωγής Πρόεδρος της Ένωσης Λευτέρης Τζόκας (ένθετη φωτό).
Στην πανηγυρική εκδήλωση, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, η οποία το 2025 συμπληρώνει 95 χρόνια παρουσίας στο λογοτεχνικό χώρο, βράβευσε εφημερίδες και περιοδικά που αποτελούν «ανάχωμα» και ανθίστανται στην οικονομική κρίση, συνεχίζοντας την έκδοση, ενώ απένειμε και τα ετήσια τιμητικά βραβεία σε όσους συμμετείχαν και απέσπασαν διάκριση στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό έτους 2024 (Ποίησης, Διηγήματος, Χρονικού, Μαρτυρίας και Ολοκληρωμένου Έργου).
Το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο…
Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών ιδρύθηκε το 1930 και όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα έχει ενεργή παρουσία στον λογοτεχνικό χώρο με πολυποίκιλες εκδηλώσεις και με την συμπλήρωση 41 χρόνων συνεχούς κυκλοφορίας του λογοτεχνικού της περιοδικού «Λογοτεχνική Δημιουργία». Όλες αυτές τις δεκαετίες μια σειρά από Πρόεδροι και Διοικητικά Συμβούλια συνέβαλαν στη διατήρησή της, υπηρετώντας όλα όσα με σεβασμό είχαν συμπεριλάβει στο καταστατικό τα 92 ιδρυτικά μέλη της, που να σημειωθεί ήταν κορυφαίοι διανοούμενοι της εποχής, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών (Κωστής Παλαμάς, Νίκος Καζαντζάκης, Κων/νος Καβάφης, Άγγελος Σικελιανός, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Γιώργος Βιζυηνός, Γεώργιος Δροσίνης, Κώστας Βάρναλης κ.α.). Στο πέρασμα αυτών των εννέα δεκαετιών ενεγράφησαν εκατοντάδες μέλη με πλούσιο λογοτεχνικό έργο απ’ όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια, ενώ πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων στους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.
Με πλούσια δράση…
Σήμερα, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει με σειρά δράσεων κι εκδηλώσεων να διατηρεί ενεργό ένα πνευματικό σωματείο με βαριά ιστορία και θεμέλια, που έθεσαν το 1930 οι εκ των σημαντικότερων λογοτεχνών της σύγχρονης Ελλάδας και δεν περιορίζεται μόνο συναισθηματικά στην διατήρησή του, αλλά, όπως τονίζεται σε σχετικό σημείωμα, με αισιοδοξία οραματίζεται με δράσεις την επόμενη μέρα. Συνεχίζεται η διοργάνωση ετήσιων Λογοτεχνικών Διαγωνισμών ενηλίκων, αλλά παιδιών και εφήβων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδος και Κύπρου. Πραγματοποιούνται ομιλίες, εκδρομές, λογοτεχνικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων και δημιουργών. Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και διαγωνισμοί μελοποίησης ποίησης.