Στους Φιλιάτες τι;

Με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, που δρομολογούνται στα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων αμαένεται ουσιαστικά αναμένεται ουσιαστικά να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες, που παρέχουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο 

Για το Νοσοκομείο Φιλιατών δεν υπάρχει κάποια ανάλογη εξέλιξη. Αν και θα έπρεπε να υπάρξει, καθώς είναι αναγκαία.

Πρόκειται για έργα με συνολικό προϋπολογισμό 5,8 εκατ. ευρώ. Για το ΤΕΠ του «Χατζηκώστα» ο εργολάβος θα εγκατασταθεί πολύ σύντομα, ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα δημοπρατείται και εκείνο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπως έκανε γνωστό χθες ο Διοικητής τους Σπύρος Δερδεμέζης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλα έργα τα οποία δρομολογούνται στο πρώτο ίδρυμα. 

Τα ΤΕΠ «Χατζηκώστα»

Θέμα ημερών είναι πλέον να εγκατασταθεί ο ανάδοχος που έχει αναλάβει το πολύ σημαντικό έργο της επέκτασης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Πρόκειται για παρέμβαση με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σύμβαση, υπογράφτηκε το περασμένο Σάββατο στο περίπτερο του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΘ.

Σε δηλώσεις του ο Διοικητής του «Χατζηκώστα» Σπύρος Δερδεμέζης σημείωσε πως «το νέο ΤΕΠ θα είναι ένα εντελώς καινούριο κτίριο, θα αλλάξει η πρόσβαση και σε ενάμιση χρόνο από τώρα  θα δούμε κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά την προσέγγιση και την εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο».

 Το Ακτινολογικό

Πλην των Επειγόντων σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία ανακαίνισης του Ακτινολογικού Τμήματος του «Χατζηκώστα» με προϋπολογισμό 680.000 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τις 4 Οκτωβρίου. «Κι εκεί θα έχουμε ανάδοχο κι μέσα από την ανακαίνιση του Ακτινολογικού Τμήματος και του Εργαστηρίου θα προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας», είπε ο κ. Δερδεμέζης. Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι σε τελικό στάδιο υπογραφής από το υπουργείο Υγείας βρίσκεται η έγκριση για την προμήθεια ενός νέου αξονικού τομογράφου 64 τομών. Ο προϋπολογισμός εδώ ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. 

Επέκταση της ΜΕΘ

Οι παρεμβάσεις δεν τελειώνουν εδώ όσον αφορά στο «Χατζηκώστα». Όπως έκανε γνωστό χθες ο Διοικητής του, αποφασίστηκε η επέκταση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου με τη δημιουργία δύο επιπλέον κλινών. Με την προσθήκη τους, η δυναμικότητα της ΜΕΘ θα φτάσει τις οκτώ κλίνες. Στις δύο θα γίνουν μάλιστα μονώσεις για λοιμώδη περιστατικά, αλλά θα αξιοποιούνται και για γενική χρήση. Ήδη ξεκίνησαν κάποιες εργασίες διαμόρφωσης της ΜΕΘ, η οποία την τρέχουσα εβδομάδα είναι κλειστή για την καθιερωμένη ετήσια συντήρηση.

Ο κ. Δερδεμέζης, ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο η ΜΕΘ να επεκταθεί περεταίρω και δεν το απέκλεισε. Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο για κατασκευή νέου κτιρίου, προς την πλευρά του δάσους. Η σχετική πρόταση έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία 13 νέων κλινών ΜΕΘ.

Όσον αφορά στο κτίριο της οδού Μουλαϊμίδου που ανήκει στο «Χατζηκώστα» ο Διοικητής ενημέρωσε πως η μελέτη αντιστήριξής του βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μέσα στον επόμενο μήνα θα μπει και εκεί εργολάβος. Σημειώνεται πως το κτίριο θα μετατραπεί σε boutique hotel.

Τα Επείγοντα του Π.Γ.Ν.Ι.

Επείγοντα κατάλληλα του όγκου των περιστατικών που διαχειρίζεται καθημερινά θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Πρόκειται για αίτημα ετών που βαίνει πλέον προς υλοποίηση με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανέφερε χθες ο Σπ. Δερδεμέζης, ο οποίος εκτελεί χρέη Διοικητή και του Π.Γ.Ν.Ι., ολοκληρώθηκε η διαδικασία, το έργο πέρασε προχθές από Τεχνικό Συμβούλιο και μέχρι το τέλος του μήνα θα δημοπρατηθεί από το ΤΑΥΠΕΔ. Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ψηφιστεί μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και ρύθμιση που αφορά στην απαιτούμενη παρέκκλιση των συντελεστών δόμησης του Νοσοκομείου.

«Θα τρέξουμε με το χρόνο γιατί οι προθεσμίες είναι ιδιαίτερα πιεστικές», δεσμεύτηκε. Το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού χρηματοδοτείται επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου κτιρίου επιφάνειας 1.000 τ.μ.. Το υφιστάμενο ΤΕΠ θα προεκταθεί προς το πάρκινγκ.