ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: "Να υψώνουμε τον Σταυρό μέσα στην καρδιά μας...".

«Ο Σταυρός παραμένει η πυξίδα της ζωής όλων των Χριστιανών. Ο Απόστολος Παύλος μας θυμίζει ότι είναι ένα σημείο αμφισβητούμενο. Για τους Έλληνες είναι ένα σκάνδαλο. Για τους Ιουδαίους είναι μωρία, είναι βλακεία. Αλλά για μας τους πιστούς είναι δύναμη Θεού και σοφία. Αυτή την ημέρα της Ύψωσης του Σταυρού, υψώνουμε τον σταυρό μέσα στην καρδιά μας. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι ο καθένας μας και η καθεμιά μας θα σηκώσει σταυρό. Πολλοί βέβαια προτιμούν να πηγαίνουν στην ανάσταση, χωρίς να περνούν από την εμπειρία του σταυρού. Αλλά τέτοιου είδους Χριστιανισμός δεν υπάρχει».


Αυτά είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, σε παλαιότερο κήρυγμά του, κατά την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Και είχε προσθέσει: 

«Ο απόστολος Παύλος έζησε την εμπειρία του σταυρού με διάφορους τρόπους: Με ασθένειες, με ύβρεις, με στενοχώριες, με κατηγορίες και με διάφορα άλλα προβλήματα, που ήρθαν στη διάρκεια της ζωής. Αλλά η πίστη στο σταυρό και την ανάσταση όλα αυτά τα πράγματα τα μεταμορφώνει. Και όταν γίνονται για τη δόξα του Χριστού, τα απολαμβάνει. Φαίνονται παράξενες αυτές οι εμπειρίες. Αλλά βασικά αυτές είναι πάντοτε οι εμπειρίες των πιστών. Είναι ακριβώς ο σταυρός, που μεταμορφώνεται σε σοφία και δύναμη. Με το φως και τη δύναμή του ας συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποδεικνύει ότι ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία όχι των ωραίων λόγων, αλλά των αγίων έργων.  Βεβαίως ο Χριστιανισμός είναι και θεωρία και διδασκαλία. 

Κυρίως, όμως, είναι βίωμα, ζωή ενάρετη, σταυρός Κυρίου, πολιτεία αγία. Και δόξα τω Θεώ, την αγία αυτή ζωή υπήρξαν και υπάρχουν αγωνιζόμενες και εκλεκτές ψυχές, όπως του Μακαριωτάτου, που τη ζουν. 

Υπάρχουν και σήμερα άγια και ενάρετα παραδείγματα, που εμπνέουν, διδάσκουν, συγκινούν. Ίσως η αμαρτία να κάνει θόρυβο. Υπάρχει όμως και η αγιότητα του σταυρού, η οποία σαν ζύμη πνευματική κάνει το έργο της αθόρυβα. Υπάρχει το φως του σταυρού.

π. Ηλίας Μάκος