Όμορφα χωριουδάκια της Θεσπρωτίας...

Η Θεσπρωτία διαθέτει πολλά όμορφα χωριουδάκια. Από την ακριτική Μουργκάνα έως το ιστορικό Σούλι. Από την ακριτική Σαγιάδα έως την τουριστική Πέρδικα. 

Αυτά τα χωριουδάκια, όμως, τα περισσότερα τουλάχιστον, μαραζώνουν. Έχουν ελάχιστους κατοίκους και μόνο τα καλοκαίρια, λόγω τἦς έλευσης κατοίκων, ζωντανεύουν για μικρό χρονικό διάστημα. 

Το χρέος των ανθρώπων, που αληθινά αγαπούν τον τόπο τους, όχι μόνο τα δέντρα και τις πέτρες του, αλλά το πνεύμα, την ιστορία, τον πολιτισμό του, και ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον του, είναι να αγωνιστούν καταπάνω σ' αυτό το ρεύμα, που πάει να σαρώσει τα θεμέλιά μας και να πνίξει τα χωριά μας ή να τα αφήσει "γυμνά". 

Τα χωριά μας έχουν χαρακτήρα και χρώμα, που δεν πρέπει να σβήσει. Αν μετράμε την ευτυχία και τη χαρά της ζωής με τα χοντροειδή μέτρα της υλικής καλοπέρασης, δεν θα καταλάβουμε τίποτε από τη γνησιότητα και την αληθινότητα της ζωής στα χωριουδάκια. 

Ο άνθρωπος είναι πλασμένος να μπορεί να νιώσει ό,τι πράγμα είναι στα μέτρα του και στις δυνάμεις του πιο πολύ, παρά ό,τι είναι έξω απ' όσο φτάνει το μάτι του και απ' όσο αισθάνεται η καρδιά του.  

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Υ. Γ.: Στη φωτογραφία εικονίζεται το Πολύδροσο Θεσπρωτίας.