ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Ανάγκη από πόρους έχουν οι Δήμοι...

Από… πονοκέφαλο διαρκείας υποφέρουν οι Δήμαρχοι όλης της χώρας και φυσικά και εκείνοι της Η, καθώς οι Δήμοι έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση λόγω της έλλειψης επαρκών κονδυλίων για την ομαλή λειτουργία τους. 

Εκείνο επομένως που προβάλλουν ως κύριο αίτημά τους προς την Κυβέρνηση είναι οι πόροι για να μπορέσουν να βγάλουν τη δύσκολη γι’ αυτούς φετινή χρονιά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μένει όμως να επιβεβαιωθούν, σχεδιάζεται η ενίσχυσή τους με μία έξτρα δόση από τους ΚΑΠ, η οποία θα κλείσει κάποιες «τρύπες» στα οικονομικά τους, όχι όμως όλες, καθώς το τέλος ταφής απορριμμάτων και το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» για τους προϋπολογισμούς τους. 

Τα καυτά προβλήματα των Δήμων συζητήθηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση τη ΚΕΔΕ, η Διοίκηση της οποίας, πέρα από την έκτακτη δόση ΚΑΠ, σκοπεύει να ζητήσει από την Πολιτεία και το ξεπάγωμα των προσλήψεων. 

Η απουσία επαρκών κονδυλίων και υπαλλήλων για να λειτουργούν ομαλά οι ΟΤΑ έχει επισημανθεί επανειλημμένα και σε τοπικό επίπεδο τόσο από τον Θ. Μπέγκα όσο και από άλλους Δημάρχους όπως ο Κ. Καψάλης.

Μία επιπλέον δόση

Μία επιπλέον δόση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) αναμένεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους όλης της χώρας, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δυσμενή κατάσταση λόγω της έλλειψης χρημάτων. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Ιn.gr», τη σχετική ανακοίνωση θα κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει τον Νοέμβριο στη Ρόδο.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, οι Δήμοι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα λάβουν συνολικά δύο δόσεις ΚΑΠ, ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτά τα χρήματα επαρκούν για να καλύψουν τα εκρηκτικά λειτουργικά κόστη που καλούνται να αντιμετωπίσουν, με βασικότερα το τέλος ταφής απορριμμάτων που τους βαρύνει πλέον, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων.

Σύμφωνα πάντα με το «In.gr», τα ποσά μάλλον δεν αρκούν και εκτιμάται πως θα χρειαστεί ακόμα μία δόση ΚΑΠ για να καλυφθούν τα 500 εκατ. ευρώ περίπου των λειτουργικών αναγκών των Δήμων. Οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ λοιπόν αναμένεται να παραμείνουν με μια σοβαρή οικονομική «τρύπα».

Επιστροφές σε… είδος!

Για να κλείσει η οικονομική «τρύπα», σύμφωνα με πηγές, η Κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή ενός ποσού περίπου 140 εκατ. ευρώ στους Δήμους, το οποίο είχε παρακρατηθεί από το τέλος ταφής. Ωστόσο, εδώ κρύβεται και η λεπτομέρεια. Δεν πρόκειται για επιστροφή σε μετρητά, αλλά σε είδος! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Δήμοι θα λάβουν προμήθειες, όπως κάδους απορριμμάτων κτλ., μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με την λογική ότι έτσι κι αλλιώς θα τους χρειάζονταν και θα έπρεπε να τους αγοράσουν.

Ωστόσο, μία τέτοια ενέργεια δεν είναι σίγουρο ότι θα λύσει το πρόβλημα, αφού οι ΟΤΑ μπορεί να μην έχουν ανάγκη από κάδους αλλά από πόρους για να καλύψουν τις άμεσες και πιεστικές ανάγκες τους ή να μην χρειάζονται κάδους αλλά άλλον εξοπλισμό για τις υποδομές τους. Επομένως, τα ανταποδοτικά είδη δύσκολα θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί να προκύψει τελικά και η οικονομική πίεση στους Δήμους θα παραμείνει. 

Η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και τα οποία απαιτούν άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Πολιτείας για την επίλυσή τους αναδείχθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ από τον Πρόεδρό της Λάζαρο Κυρίζογλου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του υπουργείου Εσωτερικών, και μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Σάββα Χιονίδη.

Όπως τονίστηκε, παρά την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 – 24 και το νέο σύστημα κατανομής τους, οι Δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και η επιβολή του τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε, πέραν των πάγιων διεκδικήσεων που έχουν διατυπωθεί, να ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ προς όλους τους Δήμους προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2025.

Περί προσλήψεων

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση άρση της αναστολής των προσλήψεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων, καθώς όπως τονίστηκε στην τελευταία της συνεδρίαση, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση οι Δήμοι αδυνατούν να παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες που απαιτούν οι πολίτες. 

Εξάλλου, συζητήθηκε και το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος που αφορά την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, με χρηματοδότηση από τη ΔΥΠΑ, με την ΚΕΔΕ να επισημαίνει πως για την αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των Δήμων αλλά έχει και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, αφού οι πολίτες ηλικίας 55+ βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην αγορά εργασίας, καθώς δυσκολεύονται να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.