Προτάσεις από τον Παναγιώτη Νταή...

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το οποίο είναι αντιμέτωπες και οι Δημοτικές Αρχές της Ηπείρου είναι το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, στο οποίο αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταποκριθούν. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οφειλές να συσσωρεύονται και το ενδεχόμενο να «τιμωρηθούν» οι Δήμοι με διακοπές ηλεκτροδότησης ή κατασχέσεις λογαριασμών είναι ορατό. 

Για να αποφευχθεί μία τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Παναγιώτης Νταής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο πρόσφατης σύσκεψης στα Γιάννινα, η οποία είχε ως αντικείμενο το πρόγραμμα «Απόλλων» που προωθεί το ΥΠΕΝ. Πρόκειται για μία σημαντική δράση, η οποία στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ.

Σοβαρά προβλήματα

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ηπείρου και οι ΔΕΥΑ εξαιτίας του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης με αντικείμενο την εφαρμογή του Προγράμματος «Απόλλων», που έγινε στα Γιάννινα, παρουσία της υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρας Σδούκου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων Αθανάσιος Δαγούμας και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. 

Τι ζητά η ΠΕΔ Ηπείρου

Ο κ. Νταής ανέλυσε παράλληλα τις προτάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου για να αμβλυνθούν τα προβλήματα. Συγκεκριμένα, η Ένωση προτείνει καταρχήν την άμεση μεταφορά των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Συνδέσμων Ύδρευσης, από το οικιακό στο βιομηχανικό τιμολόγιο των παρόχων ενέργειας, αφού στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους λειτουργούν μεγάλες εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου όπως είναι για παράδειγμα τα αντλιοστάσια.

Ζητάει επίσης έκτακτη επιχορήγηση των Ο.Τ.Α. για την αποπληρωμή των οφειλών προς τις εταιρείες παροχής ενέργειας, πριν αυτές μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα χρέη και προκύψουν άλλου είδους προβλήματα όπως η διακοπή ηλεκτροδότησης εγκαταστάσεων, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.α.. Μάλιστα, η ΠΕΔ Ηπείρου προτείνει ανάληψη ακόμη και νομοθετικής πρωτοβουλίας αν χρειαστεί, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνητικών διακανονισμού χρεών μεταξύ εταιρειών – παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και Δήμων, με ευνοϊκούς όρους για τους Ο.Τ.Α. και τις ΔΕΥΑ.

Τέλος, ζητάει χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα (ευρωπαϊκά ή εθνικά) ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ενεργειακές Κοινότητες

Το πρόγραμμα «Απόλλων» που προωθεί το ΥΠΕΝ, το οποίο αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε την Παρασκευή στην Περιφέρεια Ηπείρου υπό την Υφυπουργό Ενέργειας, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, αποσκοπώντας στην ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών και συγκεκριμένα των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου Α΄. Επίσης, στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεών τους.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας ανά Περιφέρεια της χώρας. Δηλαδή θα συσταθούν συνολικά 13 Ενεργειακές Κοινότητες, σε κάθε μία από τις οποίες θα συμμετέχουν οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και οι ΤΟΕΒ. Σκοπός τους θα είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως της ηλιακής, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών αναγκών και να μειωθεί το αντίστοιχο κόστος, το οποίο σήμερα είναι δυσβάστακτο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νέοι σταθμοί ΑΠΕ θα αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Και στην Ήπειρο…

Μία τέτοια Ενεργειακή Κοινότητα θα συσταθεί επομένως και στην Ήπειρο και σ’ αυτήν θα ενταχθούν οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ και οι ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ. Όσοι φορείς επιθυμούν να συμμετέχουν, θα πρέπει να το δηλώσουν το αργότερο μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζεται μία επένδυση της τάξης των 35 εκατ. ευρώ που μεταφράζεται στην κατασκευή ενός πάρκου 40MW, μέσω της οποίας θα εξοικονομούνται ετησίως, εκτός απροόπτου, περισσότερα από οκτώ εκατ. ευρώ σε ενεργειακές δαπάνες. Η «πρόκριση» των έργων ΑΠΕ θα γίνει ανά Περιφέρεια, μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας. Μετά το τέλος της σύμβασης ενεργειακού συμψηφισμού, τα έργα θα μεταβιβάζονται στις Ενεργειακές Κοινότητες.

Τη σημασία του προγράμματος για τους Δήμους, τους ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ τόνισε σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της πρόσφατης σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ εξέφρασε την κατ’ αρχή θετική στάση των ΟΤΑ απέναντι στην εφαρμογή του «Απόλλων» και δεσμεύτηκε ότι η Ένωση θα ενημερώσει τους Δήμους ώστε να ληφθούν έγκαιρα οι σχετικές αποφάσεις.