Εόρτασαν ιστορικοί ναοί της Αγίας Τριάδος

Του π. Ηλία Μάκου

Εσπερινός και θεία λειτουργία τελέστηκαν στον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδος Μπερατίου.

Πρόκειται για σταυροειδή βασιλική με τρούλο, στην οποίο διακρίνονται, φθαρμένα από το χρόνο, αρκετά χαρακτηριστικά της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Και άλλοι ναοί εόρτασαν σ’ ολόκληρη την Αλβανία με το όνομα της Αγίας Τριάδος, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι θρησκευτικά μνημεία.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται ο ναοί της Αγίας Τριάδας στην περιοχή Αργυροκάστρου, όπως στο Μικρό Λάμποβο, στο Δέλβινο, στην Πέπελη και αυτός της Μονής Ζβέρνετς στον Αυλώνα.Ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ προεξήρχε, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, στον καθεδρικό ναό των Τιράνων, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Βίλιδος Αστίου.  

Ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στον εορτάζοντα ναό Αγίας Τριάδας Σέμαν και μετά έλαβε πρωινό με τους πιστούς αι επικοινώνησε μαζί τυος.  

Σημαντικό για τις ζωές μας είναι να κάνουμε τους εαυτούς μας κατοικητήρια του Πνεύματος της Αλήθειας.

Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί, φωτίζει, ενισχύει, παρηγορεί, στηρίζει, εμψυχώνει, αγιάζει. Δεν βλέπουμε τις θείες και σωτηριώδεις αυτές ενέργειες του Πνεύματος.

Αλλά ας γνωρίζουμε ότι τη στιγμή, κατά την οποία μας παραδέρνει η σύγχυση και η αγωνία, και βαθύς ο φόβος συγκλονίζει την ψυχή και τη ζωή μας, και τότε ένας φωτεινός λογισμός και μια αγαθή λύση, που μας έρχεται στα προβλήματα της ζωής μας, είναι η παρουσία και συμπαράσταση του Πνεύματος.

Και όταν στους αγώνες μας, τους πνευματικούς και τους βιοτικούς, και στις προσπάθειές μας να πετύχουμε κάτι το ανώτερο και υψηλότερο για τον εαυτό μας, βλέπουμε κάμψη και πτώση και απογοήτευση, και ξαφνικά ένα μυστηριώδες θάρρος μας εμπνέει σε νέες προσπάθειες και παρορμήσεις, ας γνωρίζουμε ότι το Πνεύμα το Άγιο είναι παρών.

Πλούτος χαρισμάτων και δωρεών χορηγείται από το Άγιο Πνεύμα σε κάθε Χριστιανό.

Εμψυχώνει και ενθαρρύνει τους Χριστιανούς στο δρόμο της ζωής τους.

Η μετά συντριβής μετάνοια και η αναζήτηση μιας νέας ζωής κατά Χριστόν έργο δικό του είναι.

Αυτό φωτίζει το νου και αποκαλύπτει στη συνείδηση τους ένοχους κρυφούς λογισμούς και καθορίζει τη νέα φωτεινή πορεία της ψυχής.