Δύο απώλειες... - Του Κώστα Αγόρη

Δύο απώλειες…

✒ Δύο άνθρωποι έφυγαν τις προηγούμενες ημέρες από τη ζωή πλήρεις ημερών. Ο ένας είναι ο πρώην δήμαρχος Λευτέρης Γκλίναβος. Ως ιδιώτης διακρίθηκε στον κλάδο της αμπελουργίας δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα οινοποιία του τόπου μας, το «Κτήμα Γκλίναβος», με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.

Άλλαξε την Αβέρωφ!

✒ Ως δήμαρχος ο Λ. Γκλίναβος έκανε, κατά τη γνώμη μας ένα σπουδαίο έργο στα Γιάννενα. Άλλαξε τη μορφή και τη φυσιογνωμία της οδού Αβέρωφ, διαπλατύνοντας τα πεζοδρόμιά της και απομακρύνοντας τη λαχαναγορά που λειτουργούσε ως τότε χαμηλά σ’ αυτήν, κοντά στο Κουρμανιό. Η οποία λαχαναγορά κατέληξε στο Σταυράκι. 

Με πολιτικό κόστος…

Κάπως έτσι, ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης, ο οποίος οδηγεί απευθείας στη λίμνη, αναβαθμίστηκε, αφού απομακρύνθηκαν τα καφάσια, τα καμιόνια, και η… γλίτσα που αναπόφευκτα προκαλούσε η λειτουργία της λαχαναγοράς κατά μήκος ενός μεγάλου τμήματός της. Αυτό ήταν ένα έργο με πολιτικό κόστος για τον Λ. Γκλίναβο, όμως δεν το φοβήθηκε!

Ο Χρήστος Τσέτσης…

Η δεύτερη απώλεια είναι αυτή του Χρήστου Τσέτση, η οποία ειδικά γι’ αυτήν εδώ την εφημερίδα είναι μεγάλη. Υπήρξε επί δεκαετίες στενός συνεργάτης του «Π.Λ.». Εδώ δημοσιεύθηκαν εκτενή αφιερώματά του τα οποία στη συνέχεια έκανε βιβλία αφήνοντας ένα πολύτιμο συγγραφικό έργο ως παρακαταθήκη στην πόλη. 

Παλιάς κοπής…

Ο κυρ Χρήστος ήταν από εκείνους τους δημοσιογράφους παλιάς κοπής που για το ρεπορτάζ του έκανε έρευνα, έψαχνε αρχεία, έβρισκε τηλέφωνα, ρωτούσε ανθρώπους. Γι’ αυτό και τα κείμενά του, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αφιερώματα, ήταν πάντα ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά.  

Φτωχαίνουμε διαρκώς…

Δεν αρκεί ο χώρος αυτής εδώ της στήλης για να περιγράψει κανείς την πολύπλευρη δράση του Χρήστου Τσέτση. Μία παρατήρηση μόνο. Κάθε φορά που φεύγει ένας τέτοιος άνθρωπος, με ενδιαφέρον για τα κοινά, με ανήσυχο πνεύμα και δυνατή πένα δημιουργείται ένα κενό που δεν καλύπτεται από νεότερους. Με άλλα λόγια, όσο πάμε φτωχαίνουμε πνευματικά!