ΗΠΕΙΡΟΣ: Σε 4,5 χρόνια η παράδοση οδικού άξονα

Για πέντε σημαντικά έργα, υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας, τα οποία πρόκειται να συμβασιοποιηθούν το προσεχές διάστημα, ενημέρωσε,τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία του Γεν. Γραμματέα Υποδομών Κων. Μαγουλά.

Δυο από αυτά,  έχουν Ηπειρωτικό ενδιαφέρον. 

Η επέκταση της Ιόνιας Οδού, στο Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ.

Ο οδικός αυτός άξονας, μήκους 69,5 χλμ, είναι ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (Orient East Med). Το έργο είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού, από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Το συγκεκριμένο οδικό έργο βελτιώνει τη συνδεσιμότητα του Νομού με την υπόλοιπη Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει, επίσης, τον Διεθνή Αερολιμένα Ιωαννίνων και μέσω της Εγνατίας Οδού τον Λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως επίσης και τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με τους κύριους οδικούς άξονες.

Έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου, καθώς και η απόφαση κατακύρωσης και ανάθεσης της υπόψη σύμβασης.

Σημειώνεται πως η προς υπογραφή Σύμβαση διήλθε και ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προ-συμβατικό έλεγχο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

- Η κατασκευή έργων ύδρευσης στις περιφερειακές ενότητες Πρέβεζας – Άρτας – Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας, προϋπολογισμού περίπου 141 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι αναγκαίο αφού το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων περιοχών. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί, έχει εγκριθεί η κατακύρωσή του και έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι οι 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων 36 μήνες είναι για κατασκευαστικές εργασίες και 4 μήνες είναι η δοκιμαστική λειτουργία. Μετά τη βεβαίωση περαίωσης, τη λήξη δηλαδή της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο Ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το έργο για 36 μήνες.