Γέφυρα υπό κατασκευή στον ποταμό Αχέροντα...


Υπό κατασκευή είναι γέφυρα πεζών και ποδηλάτων στον Αχέροντα και συγκεκριμένα στη θέση Αμμουδιά. 

Πολύ καλή πρωτοβουλία από την Περιφέρεια Ηπείρου, που θα αποτελεί μια διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και θα δώσει ώθηση στον εγχώριο και ξένο τουρισμό. 

Ευρωπαϊκός προορισμός αριστείας είναι ο μυθικός ποταμός Αχέροντας!  Και αυτό, γιατί αναπτύσσεται τουριστικά σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας και εκτός των ορίων του εκτυλίσσονται δραστηριότητες "υδάτινου τουρισμού". 

Οι αρχικές του πηγές βρίσκονται στα υψίπεδα του βουνού Τόμαρος, σημαντικότατες όμως και με σταθερή ροή νερού χειμώνα-καλοκαίρι είναι οι πηγές, που αναβλύζουν κοντά στο χωριό Γλυκή. Ο ποταμός εκβάλλει στην Πρέβεζα.  

Ο Αχέροντας και στις πηγές και στις εκβολές του είναι τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Ο Αχέροντας, ο μυθικός ποταμός γιός του Ουρανού και της Γαίας, αναφέρεται ως  ο σπουδαιότερος ποταμός της αρχαιότητας μετά τον Ωκεανό. 

Πολλές οι αναφορές και οι μύθοι για τον παράξενο και μυστήριο  ποταμό που μετέφερε τις ψυχές στον Κάτω κόσμο, στο βασίλειο του Άδη. Στην αρχαιότητα τα νερά του ήταν μαύρα και πικρά, αναφέρει ο μύθος και δεν φύτρωνε τίποτα στις όχθες του. Σήμερα τα νερά του είναι γλυκά και πεντακάθαρα  με περισσότερα από 600 είδη βλάστησης στις όχθες του.

Κάποτε δεν μπορούσε κανείς να διασχίσει τις πύλες του  Άδη, τις φύλαγε ο Κέρβερος ο φοβερός και τρομερός τερατόμορφος σκύλος με τα τρία κεφάλια και την φιδίσια ουρά. Σήμερα οι πύλες είναι ανοιχτές , προσβάσιμες σε όλους και Κέρβερος δεν υπάρχει. 

Κάποτε ήταν ο ποταμός της λύπης και της μεγάλης θλίψης, ο ποταμός του "αχ". Σήμερα είναι ο ποταμός της χαράς και της αναζωογόνησης μια και τα νερά του περιέχουν πολύ οξυγόνο ,άργιλο και θειάφι και θεωρούνται ιαματικά. Κάποτε τον Αχέροντα τον διέσχιζε ο Χάροντας ο βαρκάρης. 

Σήμερα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει πολλούς βαρκάρηδες που κάνουν ράφτινγκ, ή ξεναγήσεις και βόλτες αναψυχής. Το ποτάμι και η περιοχή γύρω από αυτό, μαγεύουν για τις ομορφιές τους και λόγω της παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας τους, προσελκύουν πλήθος τουριστών, Ελλήνων και ξένων, από τις πηγές έως και τις εκβολές. 

Ο Αχέρων έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και πηγή σημαντικών πληροφοριών και γνώσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τόσο τα στενά και οι εκβολές του, όσο και η ευρύτερη περιοχή, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών φύση 2000 (Natura 2000).

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ