ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Βγήκαν οι καβαλάρηδες του αγίου Γεωργίου...

Τόσο στη Ν. Σελεύκεια, όσο και στα Σύβοτα, αλλά και στην Πέρδικα Ηγουμενίτσας, καθώς και στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς,  εορτάστηκε για μια ακόμη χρονιά ο αη Γιώργης με λιτανείες εικόνων, που κρατούσαν καβαλάρηδες σε άλογα. 

Στη Νέα Σελεύκεια την παραμονή της εορτής, έγινε λιτανεία της εικόνας του αγίου Γεωργίου στους δρόμους του χωριού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Παραμυθίας Σεραπίωνος, όπου προηγήθηκαν καβαλάρηδες με άλογα. 

Πρόκειται για παμπάλαιο έθιμο, που έχει μεταφέρει από τα Μικρασιατικά παράλια οι πρόσφυγες κάτοικοι.  

Ανήμερα της εορτής στα Σύβοτα η εικόνα από το κέντρο του χωριού  μεταφέρθηκε  στο παρεκκλήσι του αγίου Γεωργίου, μεταξύ Συβότων και Πλαταριάς, όπου έγινε η λιτανεία της. 

Το έθιμο με τους καβαλάρηδες του αγίου Γεωργίου τηρήθηκε και στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, που και εδώ έχει ρίζες στο βάθος του χρόνου και αναβιώνει την τελευταία εικοσαετία. 

Το ίδιο συνέβη και στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς, όπου την παραμονή της εορτής του αγίου Γεωργίου καβαλάρηδες περιφέρανε την εικόνα του στους δρόμους του χωριού. 

Η πίστη, που έχει πάντα αναστάσιμο χαρακτήρα, εκφράζεται με διάφορους τρόπους και μέσα από  έθιμα και παραδόσεις, αποτελεί διέξοδο από την απελπισία και μηχανισμός ανάσυρσης και ανάδυσης του ανθρώπου από πηγάδι απύθμενο. 

Μέσα από τα εθιμικά δρώμενα, η πνευματική στάση του Χριστιανού είναι μια πορεία ανοδική. Ο νους του οφείλει να υψώνεται και να πετά  στον κόσμο, που είναι "πάντων επέκεινα". 

Και η ψυχή του να ποτίζεται από τον υψηλό λυρισμό, που γεννά στην καρδιά η θέαση όχι του αισθητού, αλλά του νοητού κάλλους. 

Ηλίας Μάκος

Φωτό: Τατιάνα Στοΐτσεβα