ΦΩΤΟ από τον Ακάθιστο Ύμνο...

Οι αρετές της Παναγίας να γίνουν δικές μας ήταν το μήνυμα του Ακαθίστου Ύμνου στην Εκκλησία της Αλβανίας

Του π. Ηλία Μάκου

Σε κλίμα κατάνυξης και με τη συμμετοχή αρκετών πιστών εψάλη η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στους ναούς της Αλβανίας. 

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης χοροστάτησε στον καθεδρικό ναό Ανάσταση της Κορυτσάς. Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου του Φίερι. Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος στο ναό του Αγίου Νικολάου Ελμπασάν.

Και στον καθεδρικό ναό των Τιράνων "Ανάσταση", όπου ήταν συμπροσευχόμενος ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, αλλά και στις Μητροπόλεις Αργυροκάστρου και Βερατίου, ο Ακάθιστος Ύμνος υπήρξε η αφορμή οι Ορθόδοξοι της γειτονικής χώρας να σκεφτούν ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς, τόσο πιο πολύ πρέπει να γνωρίζει τις αρετές της Παναγίας και να τις βιώνει. 

Οι πιστοί νιώθουν ότι το πρόσωπο της Θεοτόκου και κάθε γεγονός της ζωής της μας αποκαλύπτει και ερμηνεύει την αναστάσιμη και καινούργια ζωή της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό οι αρετές της Παναγίας πρέπει να γίνουν πρωταρχικό τρόπος συμπεριφοράς και σκέψης μας, αίσθηση και βίωση των νέων εσωτερικών δυνάμεών μας.

Μη θέλουμε την Παναγία προστάτη και βοηθό μόνο στις βιοτικές μας ανάγκες, ας την προσλάβουμε οδηγό και διδάσκαλο στην ανυψωτική πορεία της ψυχής μας.

Αυτή η ανυψωτική πορεία ψυχής, έστω και αν ζούμε σε μια κοινωνία συγκεχυμένη και αλλοπρόσαλλη, δεν είναι ακατόρθωτη.

Ο δρόμος της σωτηρίας της ψυχής περνάει πάντοτε μέσα από κινδύνους και ενέδρες. Με την προσφυγή όμως στη βοήθεια της Παναγίας, μπορούν να υπερπηδούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια, και μεταβαίνει ο πιστός αβλαβής στο χώρο της χαράς του Θεού.