Η Εκκλησία ενίσχυσε δεκάδες αγρότισσες

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ενίσχυσε δεκάδες αγρότισσες

Του π. Ηλία Μάκου


Η Διακονία Αγάπης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ολοκλήρωσε τριετές πρόγραμμα «κοινωνικοοικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Αλβανίας».
Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από την Brot für die Welt Γερμανίας και το International Orthodox Christian Charities των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και υλοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Οι συμμετέχουσες επωφελήθηκαν από την πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων. Ειδικότερα:

Εξήντα αγρότισσες έχουν επωφελήθηκαν από την εκπαίδευση στην επεξεργασία λαχανικών. Σαράντα πέντε γυναίκες μέλη γυναικείων συνεταιρισμών (στο Shushica, Gjinar και Tregan) εκπαιδεύτηκαν στον τρόπο λειτουργίας των συνεταιρισμών. Είκοσι τρεις γυναίκες ενισχύθηκαν οικονομικά για τη λειτουργία θερμοκηπίων.

Ακόμη σε εκθέσεις τροφίμων προώθησαν τα τυποποιημένα προϊόντα τους, όπως μέλι, κομπόστες κ.ά, τα οποία βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση.

Αυτές οι δραστηριότητες δείχνουν το μεγάλο και αποδοτικό κοινωνικό άνοιγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αλβανική κοινωνία.

Ο πρωτογενής τομέας, όταν οργανωμένα και σύγχρονα εξελίσσεται, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας και κατά συνέπεια του βιοτικού επιπέδου του λαού της. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξαντλεί όλες τις δυνατότητές του, πέρα από το σπουδαίο και χαρισματικό ποιμαντικό και ιεραποστολικό του έργο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας στέκεται με γενναία και αμετακίνητη συμπαράσταση στους ανθρώπους της υπαίθρου, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους.

Με κύριο σκοπό η ζωή τους να μην είναι ένα αξεδίψαστο σφουγγάρι, που ρουφάει το αίμα της καρδιάς τους, αλλά μια δημιουργική διαδρομή.

Και επιπλέον να «φυτεύουν» στην ψυχή τους υπομονή κι επιμονή, έστω και αν είναι πεινασμένοι και περιφρονημένοι, να συναντώνται στην πραγμάτωση της τίμιας εργασίας, μέσα από τους ευγενικούς στόχους της αρετής.