Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας εορτάστηκε λαμπρά και αισιόδοξα...

Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας εορτάστηκε λαμπρά και αισιόδοξα στην Εκκλησία της Αλβανίας

Του π. Ηλία Μάκου

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάστηκε από την Εκκλησία της Αλβανίας, από την μια έως την άλλη άκρη, σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, όπου έγινε αισθητός ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, όχι μόνο την περίοδο της εικονομαχίας, αλλά και την περίοδο της αθεΐα στη γειτονική χώρα. Άλλωστε το αποδεικνύει η ιστορία: Ο Χριστός πάντοτε νικά.

Η λιτανεία των εικόνων έγινε στους περισσότερους ναούς περιμετρικά του προαύλιου χώρους τους, ενώ σε άλλους στο εσωτερικό τους.

Στον καθεδρικό ναό Ανάσταση των Τιράνων προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ,  πλαισιούμενος από κληρικούς της Αρχιεπισκοπής

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης ιερούργησε στον καθεδρικό ναό Ανάσταση Κορυτσάς, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου στον καθεδρικό ναό Ανάσταση Αργυροκάστρου, ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου Φίερι, και ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Ελμπασάν.

Και στη Μητρόπολη Μπερατίου η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάστηκε λαμπρά και με μεγάλη συμμετοχή  πιστών, ενώ ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος προεξήρχε στην ενορία του αγίου Νικολάου Καβάγιας. 

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια μεγάλη ευχαριστήρια εορτή για την κατάπαυση των σκανδάλων των παλιών αιρέσεων και τον θρίαμβο, τον οριστικό θρίαμβο της ορθής πίστης, με τη λήξη της τρομερής εκείνης εικονομαχίας, που βασάνισε την Ανατολή επί ένα περίπου αιώνα.

Η Ορθοδοξία, για την οποία αγωνίστηκαν αναρίθμητοι άγιοι Πατέρες, όσιοι και μάρτυρες ομολογητές και προασπιστές της, έχει αυθεντικό περιεχόμενο και κύρος.

Τι σημαίνει αυθεντία; Θα πει ότι οι αρχές της πίστης μας, η διατύπωση και οι ερμηνεία τους, είναι τόσο αληθινές, ώστε έχουν αιώνιο χαρακτήρα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία γνωρίζει σε τι πιστεύει και είναι απόλυτα βέβαιη για την ορθότητα της πίστεώς της.

Μαζί με την αυθεντία, την Ορθόδοξη Εκκλησία διακρίνει και πνεύμα ελευθερίας και ευρύτητας. Θαυμάζει κανείς, μελετώντας τα έργα των Πατέρων, το φιλελεύθερο πνεύμα τους. Τους διακρίνει, ακριβώς σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου, η αδέσμευτη συνείδηση και η ελευθερία της σκέψης.

Δεν περιορίζεται η Ορθοδοξία μέσα στους τύπους και μέσα στα πλαίσια του περιορισμένου μυαλού. Η Ορθοδοξία είναι εμποτισμένη από την ευρύτητα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί μεγάλο λειτουργικό γεγονός, που κυριολεκτικά δονεί τις ψυχές όλων  και ιδιαίτερα των Ορθοδόξων. 

Και απαντά στο αιώνιο και πανανθρώπινο ερώτημα τι είναι αλήθεια, που απασχολεί την ανθρώπινη σκέψη στο πέρασμα των αιώνων. Ο άνθρωπος διψά και αναζητά να βρει την αλήθεια, για να σιγήσει τη φλόγα, που είναι αναμμένη στο στήθος του. 

Και η απάντηση είναι συγκεκριμένη: Ο Θεάνθρωπος Χριστός είναι η αλήθεια, γιατί στο πρόσωπό του φανερώνεται το μυστήριο του Θεού και του ανθρώπου.