ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: 31,7% αύξηση στην κίνηση του Τελωνείου Μαυροματίου

Το γεγονός ότι η Ήπειρος διαθέτει τρεις συνοριακούς σταθμούς με την Αλβανία, οδηγεί στην εύκολη πρόσβαση των γειτόνων στην περιοχή μας, γι’ αυτό πραγματοποιούν συχνά ημερήσιες επισκέψεις κυρίως για αγορές, γιατρούς κ.α.

Πέρα από την Κακαβιά, κομβικά σημεία εισόδου είναι το Μαυρομάτι Σαγιάδας, αλλά και η Μέρτζιανη. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, το 2023 όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί παρουσίασαν άνοδο, με την Κακαβιά να αγγίζει το 8,8%, τη Σαγιάδα το 31,7% και τη Μέρτζιανη το 16%. 

Όμως η αυξημένη επισκεψιμότητα από Αλβανία δεν αποτυπώνεται και στον ανάλογο τουριστικό τζίρο, αφού οι περισσότεροι επιστρέφουν αυθημερόν στον τόπο τους, ενώ άλλοι συνεχίζουν το ταξίδι τους σε εκτός Ηπείρου περιοχές. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ραγδαία αύξηση Αλβανών επισκεπτών δεν επιφέρει κέρδη ούτε στα καταλύματα ούτε στα καταστήματα εστίασης που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο και στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων.

Μπορεί η Ήπειρος εντός του προηγούμενου έτους να δέχτηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα από την Αλβανία, ωστόσο αυτοί δεν θα πρέπει να προσμετρηθούν στους τουρίστες που επιλέγουν την Ήπειρο για τις διακοπές τους σε κάθε περίοδο του έτους.

Ας σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, οι διεθνείς οδικές αφίξεις το 2023 αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια, αγγίζοντας τα 10,4 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας άνοδο 30,4% σε σχέση με το 2022.